Legea pensiilor vine cu noi modificări și precizări pentru o anume categorie de persoane. Recent, CCR a dat o decizie cu privire la pensiile de urmaș conform cărora, la calcularea pensiilor nu se iau în calcul anii de concubinaj. Decizia CCR a fost anunțată marți, 17 august, anul curent.
Noile reglementări vin să clarifice anumite aspecte din Legea Pensiilor, cu privire la pensiile de urmaș, dintre soți și soții, de această dată. Legea pensiilor, în primă instanță, decide că vârsta minimă care se ia în considerare pentru a benefica de pensia de urmaș este de 10 ani.
Ulterior a fost făcută o reclamație la CCR cu privire la faptul că nu se iau în considerare de Legea Pensiilor așa-numiții ani de concubinaj. Marți, 17 august, CCR a dat o sentință în acest caz, declarând ca nulă reclamația și, implicit luarea în calcul a acestor ani.
Cu alte cuvinte, la calcularea pensiei de urmaș între soți se vor lua în considerare minim 10 ani de căsătorie, pentru ca urmașul direct să poată beneficia de această pensie.
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, “Pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”.
Conform Legii pensiilor, un posibil pensionar de urmaș va trebui să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi perioada căsniciei. În lege se specifică condiția ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani. Pe de altă parte, durata minimă, așa cum reltam anterior, este de 10 ani.
Astfel, după ce se face dovada unui caz sau altul, prin depunerea unui dosar de pensii, Casele de Pensii calculează remunerați cuvenită, ulterior anunțându-se sumele și data de la care urmașul va primii pensia.
Un alt punct important cu privire la pensiile de urmaș, conform legii, spun că în cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
În cazul în care potențialul pensionar nu se încadrează în perioada minimă, „va beneficia de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri salariale sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut”, se specifică în Legea pensiilor.