Cum obții cel mai fraged șorici după pârlire. Secretul gospodinelor de la țară s-a aflat

de: Bișinicu Andreea
14 12. 2020

Tradițional, în România porcul se taie de Ignat sau în preajma lui 20 decembrie. După ce este sacrificat și pârlit, animalul trebuie curățat de păr și spălat foarte bine. În continuare vă prezentăm câteva trucuri pentru șorici fragezi.

Cum obții cel mai fraged șorici

După pârlire, porcul se curată de păr cu lama unui cuțit lat și ascuțit, până când se simte pe palma șoriciul gata să sară de pe slană. Să fie fragede și șoriciul și slana de sub el, porcul se freacă cu foarte multă sare înmuiată cu căni de apă clocotită. Și de fiecare dată se răzuiește cu lama cuțitului, până șoriciul devine alb-rozaliu.

Cel mai moale și mai subțire șorici se află pe burta porcului, de unde se jupoaie doar cu două degete, se dă prin sare și se mănâncă lângă porc alături de un pahar cu pălincă.

Învelirea

Un alt truc pentru a obține un șorici fraged este învelirea porcului cu o pătură. Așadar, după pârlit, se toarnă peste el apă fierbinte cu sare și se acoperă cu o pătură groasă pentru ca apa să intre în șorici și sa îl înmoaie. După 10 minute se dezvelește și apoi se freacă cu peria până iese la iveală șoriciul galben.

După acestea, șoriciul se freacă cu sare și mălai și se răzuiește cu cuțitul pentru a rămâne un strat cât mai moale. Se spală cu apă fiartă până șoriciul devine alb.

Trucuri pentru un șorici moale. Saramură

Șoriciul se poate frăgezi și păstra la fel de bun ca atunci când a fost tăiat de pe porc. Se verifică ca șoriciul să fie curățat de păr și i se mai ia din grăsime cu cuțitul, însă nu toată. Lăsați un strat de 2-3 mm de grăsime. După care, se rulează și se leagă cu ață sau se taie fășii.

Se pune într-un borcan cu saramură și se ține 3 – 4 zile la frigider. Saramura se face din apă, 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi (la un borcan de 800 de ml). Dacă se colorează de la sângele lăsat de șorici, saramura trebuie schimbată.

Frăgezirea șoriciului prin frigere

Potrivit casepractice.ro, ca să fie mai fraged și mai gustos, șoriciul se poate frige la flacăra aragazului sau pe grătar. Acesta se rade bine de păr, se curăță de grăsime și se fierbe în apă puțin sărată, până se înmoaie. Se scurge de apă, se usucă bine, se taie în bucăți potrivite care se frig pe grătarul încins.