Cum ne putem încălzi cu ajutorul berii. Ce mare țară a început să se folosească de ea

de: Cătălina Burghelea
16 09. 2021

Berea nu doar că potolește setea după o zi de muncă sau la o ieșire în oraș cu prietenii. Băutura alcoolică poate încălzi locuința în care stai. Acest lucru este posibil și deja o mare țară europeană profită de avantajele pe care le oferă berea.

Berea ne poate încălzi locuința. Cum este posibil așa ceva

Berea poate reprezenta o alternativă mult mai ieftină pentru încălzirea locuinței sau pentru producerea de energie electrică. Tot mai multe distilerii din Scoția folosesc materialul rămas ca biomasă pentru producerea de lumină sau căldură. Datorită acestei idei ingenioase, sunt alimentate atât procesele industriale din distilerii, cât și comunitățile din apropiere.

În țara noastră, doar 0.5% din energia produsă este generată prin folosirea biomasei. Deși în România se produc anual circa 17 milioane hectolitri de bere și circa 380,000 tone de vin, mai nimeni nu se înghesuie să profite de această oportunitate.

Un studiu dezvăluie lucruri formidabile despre bere

Un studiu realizat în 2010, de către cercetători ai Universității Strathclyde din Glasgow, prezintă cazul distileriei Balmenach din zona Speyside. Acest studiu detaliază modul în care Balmenach ar putea să eficientizeze procesul de distilare. O astfel de distilerie precum cea din Speyside are nevoie, în fiecare an, de circa 480,000 KW și 1,646,320 litri de combustibil de încălzire pentru a produce 2,3 milioane litri de alcool. Cantitatea enormă de alcool devine whisky prin procesul de dublă distilare.

Astfel, pentru a crește eficiența procesului de producție și a reduce costurile și emisiile de CO2, specialiștii studiului britanic au recomandat utilizarea de biocombustibil rezultat din folosirea drojdiei într-un proces numit Digestie Anaerobă (AD). La o temperatură de ~38 °C, produce un biogaz mixt compus din metan și dioxid de carbon. O altă soluție prezentată de cercetătorii de la Universitatea Strathclyde din Glasgow era pe bază de bioetanol în loc de ulei sau motorină pentru procesul de distilare. Pe lângă acestea mai era nevoie și de un boiler special, care să recicleze căldura emisă prin prima distilare. Acest proiect ar fi avut un impact major! S-ar fi redus emisiile anuale de dioxid de carbon cu aproximativ 139 tone, potrivit Infoclima.

Ce s-a decis în anul 2015

Recomandările experților erau foarte bune, așa că managementul distilerii a decis instalarea, în 2015, a unui boiler de 4 MW ce folosește biomasă. Acest boiler furnizează anual 18,000 MWh de căldură și a redus considerabil necesarul anual de energie (cu ~30%). Costul acestui tip de boiler se ridică la aproximativ 1.2 milioane de lire sterline. Prețul este destul de piperat, însă poate fi amortizat destul de rapid, având în vedere creșterea prețurilor la energie.

Așadar, exemplul Scoției este unul foarte relevant pentru România, care produce anual circa 17 milioane hectolitri de bere și circa 380,000 tone de vin. La ora actuală, în țara noastră, cantitatea de curent generată din biomasă este de 106.896 MW (0,5% din total).

Listă publicată de ANRE

Potrivit unei liste publicată de ANRE, în 2019 erau 26 de centrale electrice ce utilizează biomasă. Printre cele mai mari sunt BIOENERGY SUCEAVA S.R.L. (putere instalată de 29,65 MW) și Centrala de cogenerare pe biomasă EGGER (14.5 MW), a precizat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.