Cum ne protejăm creierul de caniculă. Medicul Vlad Ciurea: ”Afectează întregul organism!”

de: Raluca Ogaru
11 07. 2024

Temperaturile extreme ale verii pot fi periculoase nu doar pentru corp, ci și pentru creier. Medicul neurochirurg prof. dr. Vlad Ciurea subliniază importanța menținerii unei temperaturi optime pentru funcționarea corespunzătoare a creierului, avertizând că temperaturile extreme pot avea efecte devastatoare asupra întregului organism. Vestea bună este că există metode prin care putem să prevenim consecințele neplăcute, după cum ne sfătuiește chiar renumitul medic.

Vlad Ciurea arată impactul caniculei asupra creierului

Doctorul Vlad Ciureaspune că, în general, creierul uman funcționează cel mai bine la temperaturi moderate, între 22 și 24 de grade Celsius. Temperaturile ridicate, specifice caniculei, pot cauza suferințe majore creierului și altor părți ale corpului.

„Canicula afectează întregul organism, nu doar creierul. Respirația, digestia, pielea – toate sunt afectate!” subliniază medicul.

Nu toți locuitorii Globului funcționează la fel pe caniculă

El adaugă că românii, obișnuiți cu un climat temperat, sunt mai vulnerabili la efectele căldurii extreme, comparativ cu populațiile din regiuni mai calde, precum țările din Golf.

„Acolo oamenii sunt mai bine adaptați la căldură, în timp ce noi suferim mai mult în timpul acestor valuri de căldură intensă,” a explicat medicul Vlad Ciurea, într-o emisiune pentru Antena 3.

Vlad Ciurea: Cum protejezi creierul de caniculă

Pentru a ne proteja de efectele nocive ale caniculei, doctorul Vlad Ciurea recomandă evitarea expunerii la soare în orele de vârf.

„Cea mai bună protecție este să evităm ieșirile în exterior când temperaturile sunt maxime,” sugerează neurochirurgul.

Este recomandat să evităm expunerea la soare în timpul zilei

Dacă te expui la soare, nu uita aceste sfaturi ale medicului Ciurea

În cazurile în care ieșirea afară este inevitabilă, medicul sfătuiește să ne protejăm capul cu pălării albe și să consumăm lichide din abundență.

”Toți am fost în țări arabe, toți am văzut ce se întâmplă. E groaznic. Pe cât de frumos este Dubaiul, atât de mare este canicula în acest moment. Și atunci trebuie să ne protejăm. Cea mai bună protecție este să nu ieșim afară la orele respective. Este foarte greu. Dar dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să ne protejăm în general capul, cu aceste pălării albe care ne fac foarte bine și să bem lichide și să nu stăm mult în soare puternic. Pentru că substanța aceea nobilă, substanța cerebrală, va fi expusă acestei călduri excesive și orice persoană înțelege că această căldură excesivă, când am intrat într-o cameră caldă, caldă, caldă, tot organismul suferă. Dar căldura perpendiculară asupra craniului, a cutiei craniene, a pielii capului, asupra firului de păr și asupra creierului este ca și cum l-am expune la un cuptor”, avertizează medicul Vlad Ciurea.

Siesta pe timp de caniculă

Medicul Vlad Ciurea susține că este indicat să nu ieși în soare după ce ai mâncat și, mai ales, să te apuci de muncă. În unele țări, aceasta chiar a devenit o siestă recomandată de medici.

”În ceea ce privește partea cerebrală, partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei. De aceea nu se poate lucra în caniculă. Și de aceea persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă. După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin, fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă ca să nu stai în acel soare puternic care te afectează cerebral și care se numește caniculă.”, explică Medicul Vlad Ciurea pentru sursa citată.

Evitarea expunerii directe la soare, hidratarea corespunzătoare și protecția capului sunt esențiale pentru a preveni suprasolicitarea creierului și a corpului în perioadele de căldură extremă. Medicul Vlad Ciurea ne oferă aceste sfaturi valoroase pentru a ne proteja sănătatea în zilele toride de vară.