Secretul murdar pe care îl ascund toate spitalele a ieșit la suprafață. Astfel, se poate vedea cum ne mint autoritățile, în plină epidemie de coronavirus. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat oficial că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, DSP-urile nu au raportat nici un caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu coronavirus. În plus, autorităţile spun că nu s-a înregistrat niciun caz de infecţie nosocomială la decesele COVID-19. Specialiştii nu cred așa ceva, mai ales acum când, la ATI-COVID sunt internați sute de pacienți.
Autoritățile sanitare din România susțin că nicio persoană din cele care au murit de coronavirus nu a contractat din spital infecții nosocomiale, scrie libertatea.ro. Specialiștii nu cred așa ceva, mai ales că la ATI-urile din toată țara sunt intenați sute de pacienți cu coronavirus.
Spre exemplu, la data de 19 octombrie 2020, 757 de oameni erau internaţi în secţiile de Terapie Intensivă COVID-19. Fiecare pacient prezintă o formă severă a infecţiei cu coronavirus, dar şi un risc de 5 până la 10 ori mai mare decât un bolnav internat pe altă secţie să ia şi o infecţie nosocomială cu alt virus sau bacterie rezistentă la antibiotice. Niciunul dintre aceștia nu au luat din spital vreo altă infecție.
”În ţările dezvoltate, 30% din pacienţii care ajung la terapie intensivă au o infecţie asociată actului medical”, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate chiar de INSP.
Autorităţile din România susțin că după 8 luni de pandemie nu cunosc niciun astfel de caz de infecție nosocomială, în contextul în care odată cu Incendiul din Colectiv s-a constatat că spitalele sunt pline de astfel de infecții. Astfel, România ignoră infecţiile nosocomiale chiar în mijlocul celei mai mari crize de sănătate pe care o traversăm.
Specialiștii nu cerd că așa ceva este posibil, ca niciun pacient să nu fi contractat din spital infecție nosocomială. ”Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat”, a spus dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.
“E posibil ca autorităţile să nu aibă date legate de infecţii nosocomiale. Probabil că, la cei care ajung să fie intubaţi, mortalitatea este mai mare din cauza infecţiilor nosocomiale” –spune profesorul Cristian Băicuş, medic internist la Colentina. Cu toate astea, INSP susține că niciun pacient care a decedat de coronavirus nu a avut un caz deinfecție asociată asistenței medicale.
“Vă informăm că, până în prezent, Direcțiile de Sănătate Publică nu au raportat, în cadrul supravegherii, prevenirii şi limitării infecțiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, nici un caz de deces datorat Covid-19 şi nici un caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19”, a transmis INSP.