Cum motivează judecătorii condamnările din dosarul protestelor împotriva OUG 13
Judecătorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din Piața Victoriei, de la protestele de după aprobarea controversatei Ordonanțe de Urgență 13, și-au motivat deciziile luate în cazul inculpaților. Mai multe persoane au fost judecate și condamnate în primă instanță pentru că ar fi provocat violențele.
În noiembrie 2018, judecătorii dictau condamnări la închisoare de până la patru ani pentru 12 persoane care s-ar fi bătut nejustificat cu jandarmii și ar fi provocat violențe în Piața Victoriei. Se întâmpla la începutul lui 2017, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă după adoptarea OUG 13.
Actul normativ i-a înfuriat pe românii care vedea că, la doar câteva luni după preluarea guvernării, PSD vrea să mutileze justiția. Printre oamenii pașnici din Piața Victoriei și-au făcut apariția și huliganii. Protestele au degenerat și 12 dintre ei au ajuns în fața instanței.
Cum motivează judecătorii pedepsele dictate în dosarul violențelor legate de OUG 13
Magistrații care s-au ocupat de caz susțin că huliganii au mers în Piața Victoriei doar pentru a se bate cu jandarmii. Ar fi avut un scop precis, diferit de motivul pentru care ceilalți oameni se adunaseră în fața Guvernului.
Persoanele judecate și condamnate ar fi vrut doar deturnarea protestului, spun judecătorii.
„Dorind să profite de un context social ce le era favorabil, inculpații, aflați într-un conflict continuu cu autoritatea de stat, în orice formă s-ar încorpora aceasta, au dorit să creeze o atmosferă de haos generalizat”, se arată în motivarea Judecătoriei Sector 1.
Judecătorii cred că viața protestatarilor pașnici a fost pusă în pericol.
„Instanța arată că doar intervenția în forță a jandarmilor și maniera cerebrală în care au reacționat cei aproximativ 150.000 de protestatari pașnici au fost cauzele ce au limitat efectele distructive ale acțiunilor inculpaților. Faptele săvârșite prezintă o gravitatea ridicată, implicarea în acțiuni violente împotriva agenților puterii publice într-o zonă foarte aglomerată demonstrând o agresivitate ridicată a inculpaților și o incapacitate a acestora de a-și guverna emoțiile, trăirile”, mai spun judecătorii.
Ultrașii care s-au implicat în acțiuni violente au fost sancționați cu amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la 4 ani și jumătate pentru ultraj, tulburarea liniștii și ordinii publice. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.