Pericolul reactivării OUG 13 a trecut: ce a decis Curtea Constituțională

Pericolul reactivării OUG 13 a trecut: ce a decis Curtea Constituțională

După ce controversata OUG 13 a fost adoptată, Guvernul a revenit și a adoptat OUG 14, cea care abroga precedentul act normativ. OUG 14 a fost, însă, la acea vreme atacată la CCR, iar magistrații s-au pronunțat abia acum.

Curtea Constituțională a respins toate excepțiile de neconstituționalitate depuse împotriva OUG 14. Au fost nu mai puțin de 17 sesizări pe acest subiect.

CCR le-a respins, însă, pe toate.

De ce era important ca OUG 14 să fie declarată neconstituțională

Pericolul reactivării OUG 13 exista încă, la peste doi ani de când controversatul act normativ a scos sute de mii de oameni în stradă. Dacă OUG 14, cea care a restabilit normalitate, ar fi fost declarată neconstituțională, atunci automat ar fi intrat în vigoare OUG 13.

Adică exact acea ordonanță care dezincrimina abuzul în serviciu. Practic, fapta nu mai era considerată penală dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei.

Încă din primele zile trecute după adoptarea OUG 14, au fost voci care au atras atenția că Guvernul ar fi conceput textul ordonanței în așa fel încât să pice un eventual test de neconstituționalitate. Concret, OUG 14 a avut două articole: prin unul se abroga OUG 13, prin al doilea se aduceau modificări Codului de procedură penală.

Una din modificări conținea o prevedere evident contrară unei decizii a Curții Constituționale din 2014, motiv pentru care judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, atrăgea atenția că OUG 14 este, din start, parțial neconstituțională.

CCR a refuzat, în februarie 2017, să analizeze OUG 13 și pe fond, ca urmare a sesizării depuse de Avocatul Poporului.

Atunci, Curtea a respins sesizarea lui Victor Ciorbea pe OUG 13 pe motiv că, între timp, ordonanța fusese abrogată. Nicio analiză pe fondul ordonanței nu a fost făcută, deși reprezentanții Parchetului General și Avocatului Poporului au cerut expres acest lucru.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie 2017 OUG 13, prin care erau modificate brutal Codurile Penale, iar abuzul în serviciu era dezincriminat.  Cinci zile mai târziu, pe 5 februarie, datorită protestelor masive, Guvernul a abrogat OUG 13 tot prin adoptarea OUG 14.