Platforma Facebook are un sistem care protejează utilizatorii de elită de a fi mustrați pentru încălcarea regulilor de conținut. Sistemul „XCheck” al companiei i-a protejat pe Donald Trump, Doug Pug și pe alte figuri „influente”. Practic, Mark Zuckerberg ține partea politicienilor.
O investigație Wall Street Journal aruncă în aer celebra platformă de socializare Facebook. „Opera” lui Mark Zuckerberg are un sistem intern secret care scutește 5,8 milioane de utilizatori de la respectarea regulilor sale de pe platforma de socializare.
Recent, ziarul american a publicat o investigație bombă. Pe baza unor documente secrete ale companiei americane au fost demascate manevrele lui Zuckerberg. Din acestea reiese faptul că utilizatorii cu profil înalt, cum sunt politicienii, vedetele sau oamenii cu mare influență, care au cont pe Facebook și care sunt „demni de știri”, nu sunt sancționați sau constrânși de platformă la fel de sever precum utilizatorii normali.
Un fost angajat al Facebook a rupt tăcerea despre platforma de social media. Potrivit acestuia, compania la care a lucrat „face în mod obișnuit excepții pentru actori puternici”.
Printre personalitățile privilegiate se numără fostul președinte american Donald Trump (înainte de a fi blocat pe Facebook), celebrul fotbalist Neymar da Silva Santos Júnior, senatorul democrat din Congresul SUA, Elizabeth Warren etc. Acești oameni „valoroși” sunt acoperiți de sistem, denumit „XCheck” sau „cross check” („verificare încrucișată”). Sistemul „XCheck” al companiei a fost creat ca răspuns la neajunsurile proceselor duale de moderare a algoritmilor Facebook.
Politicienii care beneficiază de avantajele sistemului „XCheck” sunt introduși pe o „listă albă” de către angajații Facebook. Termenul este folosit pentru a descrie conturi de profil înalt care nu trebuie să respecte regulile impuse de platforma de socializare. Investigația WSJ a constatat că rețeaua lui Mark Zuckerberg nu ține întotdeauna o evidență a persoanelor înscrise pe „lista albă” și motivul pentru care se află pe acea listă. Asta înseamnă „numeroase riscuri legale, de conformitate și de legitimitate pentru companie și dăunătoare comunității noastre”, este de părere Wall Street Journal.
Nu toți angajații Facebook rezonează cu această practică scandaloasă. Unii dintre ei și-au exprimat dezaprobarea față de sistemul „XCheck”.
„A avea reguli diferite în ceea ce privește postările diferitelor persoane este foarte deranjant pentru mine”, a precizat unul dintre angajați.
„Facebook este influențat de considerații politice” atunci când ia decizii de moderare a conținutului, a dezvăluit un alt angajat.
Prinsă cu musca pe căciulă, compania Facebook a recunoscut existența XCheck. Mai mult, a declarat că încearcă să pună capăt practicii sale privind „lista albă”.
„În cele din urmă, în centrul acestei povești se află propria analiză a Facebook din care rezultă că trebuie să îmbunătățim programul”, a scris directorul de comunicare al Facebook, Andy Stone, pe Twitter.
„Știm că sistemul nostru de verificare și sancționare nu este perfect și există compromisuri între viteză și precizie”, a completat oficialul Facebook.