Cum l-a umilit Elena pe Nicu Ceaușescu, în public: „Ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti?“

Cum l-a umilit Elena pe Nicu Ceaușescu, în public: „Ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti?“
Cum l-a umilit Elena pe Nicu Ceaușescu, în public „Ia vezi, că acum schimb foaia“

În aceast articol vă vom vorbi despre fața mai puțin cunoscută a soției lui Nicolae Ceaușescu: Elena cea invidioasă, antisemită și frustrată. Sunt doar câteva nuanțe ce alcătuiesc un portret complex, văzut prin ochii Emiliei Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe al României, George Macovescu, din perioada 1972-1978. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Elenea Ceaușescu trăgea femeile de rochii, pe stradă

Tovarășa mamă avea un cerc larg de femei pe care le antipatiza, printre care: Dana Mănescu, soţie de ministru de Externe, Violeta Andrei, soţia lui Ştefan Andrei, şi Silvia Popovici, nevasta lui Maxim Berghianu. Poate vă întrebați care este motivul. Ei bine, odată ce Elena Ceaușescu vedea o femeie mai bine îmbrăcată decât ea se simțea frustrată deoarece pica pe locul doi în atenția celorlalți.

Soția fostului ministru de Externe, George Macovescu, a dezvăluit că au fost multe momente în care Elena Ceaușescu s-a repezit pur si simplu la câte o femeie şi, trăgând-o de rochie, o întreba: „Asta de unde ai cumpărat-o?“. Astfel, ea reușea să le pună pe unele doamne în niște situații dificile. O persoană abordată astfel se înroșea la față și abia putea îndruga că soțul i-a adus un material din care și-a făcut rochia.

Doamna Macovescu se autocaracterizează astfel: „Eu nu eram nici foarte frumoasă şi mă îmbrăcam şi foarte la locul meu, pentru că soţul meu nu mă lăsa să mă îmbrac ­altfel. Mă îmbrăcam sobru, dar elegant, nedepăşind limitele“. Partea mai interesantă este că, în momentul în care pleca în vizite cu soții Ceaușescu, ea primea un bilet de la Cabinetul 2 pe care scria: „Nu aveţi voie coc – nu puteam să-mi fac coc atunci, trebuia să am părul lăsat liber –, n-aveţi voie ruj, n-aveţi voie să vă machiaţi, n-aveţi voie ojă pe unghii“.

„Acestea erau instrucţiunile pe care le primeam şi pe care trebuia să le respectăm. Doar Elena Ceauşescu purta părul strâns în coc, noi (soţiile miniştrilor – n.r.) nu aveam voie să purtăm. În vizitele mele cu ea, uneori Elena Ceauşescu mă chema şi-mi spunea: «Dragă – aşa mi se adresa –, ia spune-mi mie care dintre tablourile astea este de cadou?».

Erau tablouri de Sabin Bălaşa, de Tarcea, aduse pentru cadouri, şi îi spuneam: «Eu cred că acesta, dacă vă place şi Dvs., dar dacă nu vă place alegeţi pe care vreţi». Răspundea: «Da, da, şi eu m-am gândit la ăsta»“, a povestit Emilia Macovescu.

Cum l-a umilit tovarășa mamă pe Nicolae Ceaușescu

De asemenea, aceasta a dezvăluit că Nicolae Ceaușescu o mai repezea, din când în când, pe Elena, dar aceasta avea mereu „ac de cojocul lui“. Când fostul dictator s-a întors de la o întâlnire cu un președinte, la care tovarășa mamă nu fusese invitată, aceasta l-ar fi strunit de față cu toți.

Elena și Nicolae Ceaușescu
Elena și Nicolae Ceaușescu

„«Dragă, dar tu unde te trezeşti? Ai pornit la drum singur, nu cu mine? Ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti tu?». Au înlemnit toţi: Oprea, soţul meu, Verdeţ. Şi soţul meu a spus tot timpul: «Nu ştiu cu ce îl are la mână ea, dar îl are la mână cu ceva cu care-l şantajeaz㻓, mai spune soţia fostului ministru de Externe al României, din perioada 1972-1978.