Un tânăr de 16 ani din Târgu Jiu și-a pierdut viața în urma unor complicații medicale ce puteau fi prevenite, potrivit familiei și apropiaților.
Băiatul a ajuns la spital în stare gravă, cu simptome specifice unei peritonite. Cu toate acestea, el a fost plimbat între secții și, în final, s-a decis transferul său la un alt spital, însă starea i s-a agravat rapid, iar medicii nu au mai putut să-i salveze viața.
Seara precedentă morții, adolescentul a început să manifeste simptome severe, iar sora lui, care îi era și asistent maternal, a apelat imediat serviciul de urgență.
„L-a consultat, i-a luat o tensiune și a avut-o mare, după a zis domnul de pe ambulanță să mergem la spital că poate e o enterocolită, nicidecum ceva mai grav”, a explicat Bianca Boian, sora băiatului.
Apropiații băiatului susțin că timpul pierdut între consultații și analize a contribuit decisiv la deznodământul tragic.
La Spitalul Județean Târgu Jiu, nu există linie de gardă pentru chirurgie pediatrică, așa că s-a hotărât transferul băiatului la Craiova, decizie contestată de familie.
Medicii au solicitat o ambulanță specializată de la Craiova, însă aceasta a sosit târziu. În intervalul de așteptare, starea adolescentului s-a înrăutățit, iar la ora 23:30, el a intrat în stop cardio-respirator. Încercările de resuscitare au eșuat, iar băiatul a murit înainte de a putea fi transportat.
Medicul acuzat de familie a făcut o declarație pe rețelele sociale, justificându-și decizia:
„Ca medic, cu ani de experiență, mă întreb: să-l operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil? Sau să solicit transferul la un spital cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață? Am ales a doua variantă”, a scris medicul, subliniind astfel lipsurile din sistemul sanitar.
Moartea băiatului a declanșat o anchetă amplă la Spitalul Județean Târgu Jiu și este investigată de Direcția de Sănătate Publică Gorj și Poliție. Inspectorii au cerut note explicative de la cadrele medicale implicate, iar poliția a deschis un dosar de ucidere din culpă.
Potrivit apropiaților, dacă spitalul ar fi avut un heliport funcțional pe timp de noapte, băiatul ar fi putut fi transferat mai rapid, însă această infrastructură vitală lipsește din sistemul sanitar românesc.