Cum îți revii dacă ai mâncat mult de Paște. 5 trucuri geniale și ușoare pentru toți românii

de: Ana Chivu
03 05. 2021

Majoritatea românilor exagerează cu mâncarea de sărbători. Mesele întinse, tradițiile, revederea cu cei dragi și numeroasele preparate din bucătăria noastră îi aduc pe cei mai mulți cu mari dureri de stomac a doua zi. Iată câteva trucuri care să te facă să te simți mai bine!

Ai mâncat prea mult de Paște? Trucuri ca să-ți revii mai repede

Românii sunt unii din cei mai gurmanzi, mai cu seamă și pofticioși la extremă când vine vorba de sărbători. Desigur că nici preparatele tradiționale delicioase pe care le avem nu îi ajută pe cei care nu pot pune stop poftelor sau cantităților.

Specialiștii recomandă ca fiecare să consume câte puțin din toate, pentru că tocmai secretul este ca nimic să nu fie în exces. Din păcate, belșugul de pe mese și conjunctura îi face pe mulți să apeleze la diverse pastile care să îi ajute după ce termină de mâncat.

Există totuși câteva trucuri cu mult mai utile. Răul a fost deja făcut, așa că nu este o metodă minune care să te scape de balonare și de digestia care cu siguranță a fost îngreunată. Unul dintre secrete este să continui să te hidratezi.

Poți elimina sarea din organism cu ajutorul ceaiurilor de plante fără cofeină (aici nu intră băuturile carbogazoase care te balonează sau alte tipuri de băuturi cu alcool). De asemenea, dacă simți că-ți este greață un remediu simplu este ceaiul de ghimbir.

Mai mult decât atât, e de preferat să faci mișcare. După o masă copioasă nu e indicat să stai jos, ci să pleci la o plimbare scurtă pentru a-ți pune sistemul digestiv în mișcare. Mulți preferă să tragă un pui de somn, dar e total greșit acest lucru.

Un alt truc este legat de guma de mestecat care stimulează secreția de salivă care la rândul ei stimulază stomacul să secrete acid gastric astfel grăbind digestia. Chiar dacă preferi să le consumi sub formă de suplimente sau ingerate din alimente precum kefir și iaurt, e esențial să consumi probiotice pentru că te ajută să echilibrezi flora intestinală și să reglezi sistemul digestiv.

Vina după mâncatul în exces

„Este un fel de luptă în care stăm cuminţei dacă spunem: „Iarăşi n-am avut voinţă, iar am mâncat prea mult, de mâine încep dieta“. E uman de înţeles că nu suntem întotdeauna pregătiţi şi că nu avem mereu puterea să cofruntăm problemele reale. Psihologii au concluzionat că e mai puţin grav ca mâncarea să devină paravanul nostru. E o vină atât de mică, încât ăsta să ne fie păcatul, că am fost pofticioşi şi mâncăcioşi.

Nu ţine de valorile reale, de structura profundă de om. De ce credeţi că peste 90% dintre oameni au aceleaşi mustrări de conştiinţă? Tocmai pentru că natura ne-a făcut lacomi, mâncăcioşi şi pofticioşi – ţine de instinctul nostru. Creierul reptilian determină comportamentul ăsta, care nu are legătură cu educaţia, raţiunea şi inteligenţa. Mâncarea este vinovatul pe care şi societatea ni-l aşază în faţă, adică nu suntem fericiţi şi nu avem o viaţă împlinită pentru că suntem păcătoşi, am mâncat prea mult şi avem o siluetă neconformă”
Mihaela Bilic, medic nutriționist (Sursa: adevărul)