Părinții care au copii la școală și grădiniță își pot lua liber de la serviciu, dacă îndeplinesc aceste condiții. Ce trebuie să știe cei vizați de noua lege.
În contextul pandemiei de coronavirus, a fost adoptată o lege ce permite părinților să beneficieze de zile libere, dacă au copii la școală și grădiniță, în anumite condiții.
Astfel, aceștia își pot lua liber doar în situația în care au fost depistate cazuri de infecție cu COVID-19 la unitatea școlară la care este înscris elevul, iar cursurile au fost suspendate. Zilele libere nu vor putea fi luate dacă activitatea se desfășoară online.
Trebuie subliniat faptul că zilele libere se vor acord de către angajator, obligatoriu, doar unuia dintre părinți, asta în cazul familiilor cu copii mai mici de 12 ani – sau 26 de ani care sunt înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.
Întrucât acordarea acestor zile libere este o obligație a angajatorului, un refuz va însemna o contravenție și se va sancționa cu amendă. Mai mult, în cazul unui litigiu, anagjatorul va putea fi obligat la repararea prejudiciilor cauzate de refuz angajatului.
Noua lege este intens dezbătută de părinții ai căror copii au început astăzi noul an școlar.
„Patronul nu va dori să ne plătească. Am înţeles că se vor deconta nişte bănuţi însă ştim foarte bine că statul decontează târziu. ITM-ul, în majoritatea litigiilor care au existat între angajat şi angajatori, nu a luat decizii în favoarea angajatului. Este o lege probabil ceva mai potrivită pentru bugetari, însă pentru noi, cei din sistemul privat, nu ne protejează sub nicio formă”, a spus Mihaela Tucaliuc, părinte, pentru Mediafax.
Potrivit avocatului Andrei Talamba, citat de aceeași sursă, a explicat că sumele vor fi suportate de la bugetul de stat, altfel, putând ajunge „o cheltuială pentru angajator”.
„Să fie angajat, să nu fie aflat în concediu de maternitate, să nu fie celălalt părinte aflat într-o formă sau alta de concediu plătit şi să fie întreprinsă toată procedura de formularistică. Aceste sume se suportă de la bugetul de stat, altfel e într-adevăr o cheltuială pentru angajator, nimeni nu poate contesta acest lucru, însă sumele achitate angajaţilor ca şi cum ar fi zile libere plătite urmează să fie recuperate de la bugetul de stat”, a declarat acesta.