03 mai 2020 | 20:19

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Sănătate
Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase
Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Grăsimea este una dintre cele mai neînțelese părți ale corpului nostru, și atâta timp cât ne asigurăm că menținem cantitatea potrivită, ne ajută să rămânem sănătoși. Vă invităm să aflați cum Iată cum să calculați Indicele de Masă Corporală (IMC).

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală

Suntem bombardați cu mesaje prin care ni se spune că trebuie să fim mai ponderați, mai potriviți și să ne luăm rămas bun de la grăsimea noastră. Dar, ca orice altceva din corpul nostru, grăsimea există pentru un motiv, nu? Deci, ce este grăsimea, ce face și este într-adevăr la fel de rău cum pretinde toată lumea?

Până de curând, știam mai puțin despre grăsimea noastră decât despre orice alt organ din corp. Da, grăsimea este un organ, la fel ca inima și plămânii. Timp de mulți ani, s-a crezut că grăsimea este puțin mai mult decât un strat de izolație, o pătură care ne protejează organele interne de frig și de umflături și urâciuni. Dar nimic nu putea fi mai departe de adevăr.

Grăsimea nu este doar unul dintre cele mai mari organe din corp, ci este unul esențial. Oferă celorlalte organe un aport continuu de combustibil dacă nu am mâncat de ceva vreme. De asemenea, produce nenumărați hormoni și eliberează substanțe în sânge pentru a-i permite să comunice de la distanță cu alte organe, cum ar fi creierul. De exemplu, produce hormoni care îți reduc pofta de mâncare dacă tocmai ai mâncat o farfurie mare de chipsuri, așa că nu continua să mănânci la nesfârșit.

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Aveți greutate excesivă? Cum să vă calculați IMC
Obezitatea este determinată folosind raportul dintre înălțimea și greutatea dvs., care este cunoscut sub numele de indicele de masă corporală (IMC). IMC-ul dvs. este calculat ca greutatea dvs. în kilograme împărțită la pătratul înălțimii dvs. în metri. IMC este împărțit în următoarele categorii atât pentru bărbați, cât și pentru femei:

Sub 18,5 = sub greutate

18,5–24,9 = greutate sănătoasă

25-29,9 = excesul de greutate

30–34,9 = obezitate (clasa i)

35–39,9 = obezitate (clasa ii)

Peste 40 = obezitate (clasa iii) sau obezitate morbidă

Deși IMC este o modalitate utilă de a calcula rapid dacă o persoană se află în „zona sigură”, poate fi uneori înșelător, cum ar fi în cazul unei persoane care face culturism și are multă masă musculară. Deoarece mușchiul este mai greu decât grăsimea, o astfel de persoană poate avea un IMC ridicat, chiar dacă are o cantitate sănătoasă de grăsime corporală.

Peste ce nivel apar probleme serioase

Atâta timp cât rămâne în limite normal, în ceea ce privește dimensiunea, grăsimea va fi prietenul dvs. și vă va menține sănătos. Dar dacă ai prea puțină sau prea multă grăsime, poate deveni nemesisul tău. Când sunteți subponderali, grăsimea dvs. nu produce suficient de mulți hormoni importanți, ceea ce duce la un dezechilibru hormonal care poate duce chiar la infertilitate, în cazul femeilor.

Iar atunci când ești supraponderal, grăsimea ta eliberează cantități excesive de hormoni și substanțe nesănătoase, care interferează cu tot felul de procese corporale și te îmbolnăvesc. Condițiile legate de a fi supraponderal includ diabetul de tip 2, infertilitatea, depresia și unele tipuri de cancer.

IMC nu ne spune nimic despre locul în care se află excesul de grăsime corporală. Grăsimea corporală din burtă, în jurul organelor, este mai nocivă decât grăsimea corporală subcutanată, chiar sub piele. Măsurarea circumferinței taliei va oferi o indicație în acest sens. La bărbați, o circumferință mai mare de 94cm indică excesul de greutate și o obezitate mai mare de 102cm. La femei, o circumferință mai mare de 80 cm indică excesul de greutate și o obezitate mai mare de 88 cm.

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Cum îți poți calcula singur indicele de masă corporală. Peste ce nivel apar probleme serioase

Cu toții știm că dieta și exercițiile fizice joacă un rol major în menținerea unei greutăți sănătoase, dar poate fi totuși greu să refuzi acel desert la sfârșitul unei mese. Sperăm că următoarele sfaturi vă vor face mai ușor să vă țineți într-o lume plină de mâncare ispititoare. Unele alimente trimit creierului tău un semnal puternic pentru a-l anunța că ești plin. Urmați aceste recomandări pentru a vă simți mai repede și mai mult timp.

  • – Alegeți produsele alimentare neprocesate cât mai des. Acestea induc o scădere normală a ghrelinului hormonului foamei și un semnal de sațietate anterioar,  spre deosebire de alimentele ultra-procesate din supermarket.
  • – Adaugă un ou care conține o mulțime de proteine, fulgi de ovăz, bogate în fibre și proteine, sau câteva nuci nesalate, pe lângă proteine, conțin și acizi grași nesaturați sănătoși, la micul dejun, astfel încât să te simți plin până la ora prânzului.
  • – Încercați să utilizați produse fermentate, ardei și mușchiuri murate, și pudră de ardei iute, 1 linguriță cu masa, pentru a vă stimula metabolismul.
  • – Adăugați jumătate de avocado sau câteva leguminoase, năut, linte sau fasole, la masa de prânz.
  • – Puneți o ceașcă de supă cu conținut scăzut de calorii sau un pahar cu apă, de preferință rece, înainte de mese.
  • – Mănâncă cu atenție. Cu alte cuvinte, nu în fața televizorului. În schimb, folosiți-vă simțurile pentru a vă avertiza creierul asupra faptului că alimentele intră, astfel încât sistemul dvs. de sațietate să poată fi activat la timp.
  • – Deoarece durează în medie 20 de minute pentru ca hormonii sățioși să pătrundă, vă ajută să mâncați încet și să vă mestecați mâncarea mult timp. Atenție la cât de des mestecați de obicei de patru ori? De opt ori. Înainte de a înghiți mâncarea și încercați să dublați sau să triplați acest lucru.

 

Parteneri
Se închide TikTok din 19 ianuarie. A fost făcut anunțul oficial
Redactia.ro
Bătălia din România care a rămas unică în istorie. Povestea celei mai mari înfrângeri a islamului în fața unei armate creștine
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
Unica.ro
Taxa care crește cu 10%. Hotărârea a intrat deja în vigoare
EVZ.ro
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Mediaflux
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews.ro
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro