Cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur. Detaliile de care să ţii cont

de: Ștefan R. Apostol
13 02. 2023

Evenimentele dramatice de la începutul acestei luni din Turcia și Siria au readus în discuție siguranța blocurilor din România, în iminența unui seism. Deși blocurile construite în perioada comunistă, până spre anii 1983 sunt considerate parte din ele sigure, celelalte ansambluri de locuințe, inclusiv cele noi sunt sub semnul întrebării. Mulți își pun această întrebare, așa că ne-am gândit să-ți spunem cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur și care sunt detaliile de care să ţii cont.

Riscurile seismice din România. E sigur în caz de cutremur?

Specialiștii în seismologie români spun că riscul de cutremur este clasificat ca fiind mediu, conform informațiilor disponibile în prezent. Acest lucru înseamnă că există o probabilitate de 10% de cutremur cu potențial de producere a unor pagube în zonă  în următorii 50 de ani.

Pe baza acestor informații, impactul cutremurului trebuie luat în considerare în toate fazele proiectului, în special în timpul proiectării și construcției unui ansamblu de imobile, conform legislației din domeniu în vigoare.

Deciziile de planificare a proiectului de construcție a unui bloc, proiectarea și metodele de construcție ar trebui să ia în considerare nivelul de risc seismic. Este imperativ necesar, mai spun specialiștii, să fie obținute informații detaliate suplimentare pentru a lua în considerare în mod adecvat nivelul de pericol.

În ultimii ani, deși factorii de decizie și grupurile societății civile din România s-au angajat să crească gradul de conștientizare și să creeze un consens pentru acțiune, cu toate astea există încă zone întregi supuse unui risc seismic major. Așa cum scriam relativ recent, Bucureștiul este unul din orașele cu cele mai mari riscuri seismice când vine vorba de clădirile și blocurile vechi.

Și firesc, mai ales în lumina celor două seisme catastrofale din Turcia și Siria, de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, se pune întrebrea cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur? Așa cum spun specialiștii, aici este vorba de detaliile de care să ţii cont atunci când decizi să te muți într-un anume bloc, fie vechi, fie nou, care are un potențial risc seismic.

Vezi și:  De ce s-au dărâmat atât de multe construcţii noi în timpul cutremurului devastator din Turcia. Explicaţia unui specialist: „Aceasta este realitatea”

Află cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur

Majoritatea blocurilor românești au fost construite în perioada comunistă. Unele dintre ele, parte din aceste ansambluri regăsindu-se și în București, după cutremurul din 4 martie 1977, aveau să fie construite altfel, cu mai multă aplecare spre aceste riscuri seismice.

Dacă la acel moment, între 1977 – 1983 (cel târziu) se lua decizia ca blocurile să fie construite mult mai solid, folosindu-se plăci de beton, azi totul este din prefrabricate, iar multe din blocurile noi din centrele rezidențiale nu par a mai fi atât de solide, deși legislația în vigoare, aia care este, a impus ca aceste construcții să se facă ținându-se cont de aceste criterii ale riscului seismic.

„În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic – cartea tehnică a construcției.

Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive. Dar casele făcute astăzi este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator”, a explicat un expert în construcții.

Care sunt detaliile de care să ţii cont

Și, deși în unele cazuri s-a ținut cont, specialiștii spun că nu există nicio modalitate fiabilă de a determina dacă o clădire este sau nu „sigură în caz de cutremur” prin simpla observare din exterior. Specialiștii spun că-ți poți face o idee despre ce tipuri de clădiri trebuie evitate folosind această metodă, de exemplu, clădirile din zidărie nearmată, care sunt o potențială capcană mortală în caz de cutremur, conform specaliștilor în construcții. Dincolo de asta, există probabil două metode disponibile pentru a determina rezistența la cutremur a unei clădiri, dar niciuna dintre ele nu utilizează observarea directă din exterior.

Prima metodă ar fi cercetarea vechimii clădirii, a metodei sale de construcție și a codurilor relevante care erau aplicabile atunci când clădirea a fost proiectată și construită. Această metodă va oferi cel puțin o idee despre clădire și dacă este destinată să reziste în ceea ce privește un cutremur.

A doua metodă ar încorpora cercetările implicate în prima metodă, dar ar adăuga o abordare empirică suplimentară. De exemplu, dacă o clădire a fost proiectată pentru a rezista la forțele unui cutremur cu magnitudinea 7,0, dacă a suferit la un moment dat un cutremur cu magnitudinea 7,0 și dacă a rezistat cu succes la aceste forțe, dar și în acest caz este foarte probabil ca această clădire să fie sigură împotriva cutremurelor până la un cutremur cu magnitudinea 7,0, mai spun specialiștii.

Majoritatea experților în construcții spun că, în afară de celebrele buline plantate pe fațadele blocurilor, și anumite analize făcute în mod profesionist, nu există alte metode clare de a testa acest aspect. Printre marii experți în arhitectură se numără și expertul Thomas Feazel, fost director de arhitectură, care spune că „Nu există clădiri care să fie „sigure în caz de cutremur”. Nicio clădire construită vreodată nu poate fi 100% sigură că va supraviețui unui cutremur.”

Conform expertului, nu exită nicio modalitate sigură care să te ajute să afli cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur. Expertul merge mai departe afirmând că aceasta este o afirmație „mai degrabă pesimistă”, dar, în interesul adevărului, „acesta este modul în care oamenii ar trebui să privească clădirile”.

„Noi proiectăm clădirile pentru a rezista la forțele așteptate la care mama natură le va supune, iar standardul este destul de ridicat. Știm unde sunt regiuni în care este probabil să se producă cutremure și proiectăm clădirile din acele regiuni la un standard mai ridicat decât în zonele din afara acestor zone seismice.

Cel mai important criteriu pentru proiectarea în caz de cutremur este de a face clădirea suficient de rigidă pentru ca oamenii din interior să nu fie supuși unei defecțiuni a clădirii care să provoace o prăbușire catastrofală în timp ce oamenii se află înăuntru. Clădirile noi din zonele predispuse la cutremure pot face acest lucru, de obicei.

Același lucru este valabil și pentru daunele provocate de uragane. Clădirile moderne sunt sigure în circumstanțe normale și în circumstanțe care pot fi prevăzute. Dar, de fiecare dată când avem un cutremur sau un uragan, apar evenimente neașteptate.”, spune expertul Thomas Feazel.

Concluzie

Deși toți ne-am dori să știm că suntem în siguranță și că blocul în care locuim este unul sigur în cazul unui cutremur, cu toate astea, după cum ai citit, experții spun că nu există o modalitate singură prin care poți să afli cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur.