Cum îţi dai seama că peştele e proaspăt. Detaliul care îţi arată clar că nu trebuie să îl cumperi, conform celor de la Protecţia Consumatorilor

de: Ioana Bucur
08 04. 2023

În condițiile în care în aceste zile, credincioșii care respectă postul Paștelui au dezlegare la pește, cei de la Protecția Consumatorilor au creat un ghid important pentru români. Află cum îți poți da seama că peștele e proaspăt, înainte de a-l cumpăra. Detaliul la care trebuie să fii mereu atent.

Cum îţi dai seama că peştele e proaspăt

De Florii, când credincioșii care au decis să respecte restricțiile alimentare impuse în perioada postului Paștelui au dezlegare la pește, românii se pregătesc să pună pe masă diferite mâncăruri și gustări preparate din acest tip de carne. Pentru că are nevoie de condiții speciale de transport și păstrare, alterându-se destul de ușor, cei de la Protecția Consumatorilor au creat un ghid important.

Cum îți poți da seama că peștele e proaspăt, înainte să îl cumperi. Primul indiciu este aspectul. Carnea și produsele din carne de pește nu trebuie cumpărate dacă au  suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

  • Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.
  • Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ”, prezintă rupture , suprafață a pielii discontinue etc.
  • Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;
  • Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

Te-ar putea interesa și: Tone de peşte, confiscate de poliţişti din magazine. Ce ar fi mâncat românii de Florii, de fapt

Recomandări de la Protecția Consumatorilor

Reprezentanții instituției recomandă achiziționarea doar a produselor care au etichetă. Românii sunt sfătuiți să ceară de fiecare dată bon fiscal, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări.

„Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific specie de pește de la care provin ;

Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazure de gheață este discontinue, netransparentă și cu un aspect murder ;

Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific”, a explicat Protecia Consumatorilor.

Specialiștii avertizează că peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, „întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare”.

„Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită”, este o altă recomandare făcută de instituție.

Te-ar putea interesa și: De ce este bine să mănânci pește de Florii. Ce se întâmplă dacă nu respecți această tradiție