Cum îngrijești și vindeci înțepăturile de meduze. Ghidul complet

de: Sabina Anastasia
02 08. 2022

În absolut toate oceanele lumii trăiesc meduze. Cu corpuri moi, în formă de clopot, creaturile marine își folosesc tentaculele cu nematocite (celule înțepătoare cu substanță otrăvitoare) pentru a se proteja. Veninul ajută meduzele să captureze hrana. Ele nu au un obicei de a înțepa oameni. Dacă sunteți în mare, însă, și le atingeți în timp ce înotați, este posibil să vă înțepe. Află cum trebuie să îngrijești înțepăturile de meduze, potrivit sfaturilor medicilor.

De ce meduze trebuie să te ferești când mergi la mare

Un singur tentacul al unei meduze poate conține mii de nematociste. Acestea din urmă conțin o substanță otrăvitoare sau venin, de care meduzele se folosesc în principiu pentru a se proteja sau pentru a captura hrana. Dacă în timp ce stați în apă, la mare, le-ați atins, este posibil ca meduzele să vă înțepe.

Un aspect din topul lucrurilor neștiute despre meduze este că majoritatea înțepăturilor sunt inofensive. Însă unele pot provoca răni grave. Cel mai recomandat este ca, în cazul în care sunteți înțepat, să solicitați imediat ajutor. Dacă aveți simptome care vă pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație, sunați la 112 sau mergeți la cel mai apropiat spital.

În oceane, există mii de tipuri de meduze, însă nu toate sunt periculoase. Iată, însă, care sunt meduzele ce pot provoca vătămări grave, dacă vă înțeapă: Box, Coama de leu, Urzica de mare, Omul de război portughez.

Simptomele înțepăturilor de meduză depind de tipul de meduză care v-a înțepat. Dacă aveți o înțepătură minoră de meduză, este posibil să simțiți o ușoară durere, mâncărime, arsură sau pulsații. O înțepătură de meduză poate arăta ca o erupție cutanată cu pete roșii, mov sau maro, potrivit Cleveland Clinic.

Cum trebuie să îngrijești înțepăturile de meduze

Înțepăturile mai grave de meduză pot provoca răni mai mari. Trebuie să solicitați imediat ajutor medical dacă aveți simptome grave, precum: dificultăți de respirație, dureri în piept, crampe musculare, amorțeală, furnicături, greață, vărsături, dificultate la înghițire, dureri abdominale, transpirație excesivă.

Află în următoarele rânduri cum poți trata și cum să scapi de veninul de la o înțepătură de meduză, dacă nu prezinți simptome grave. Iată lista pașilor pe care trebuie să îi urmezi:

  1. Spală tentaculele și veninul de pe zona afectată a corpului cu apă de mare. Nu folosi apă dulce!
  2. Îndepărtează cu ajutorul unei pensete orice urmă de tentacule pe care o poți remarca pe piele.
  3. Aplică oțet sau alcool medicinal pe zona afectată, pentru a opri eliberarea veninului. Dacă te-a înțepat o meduză Omul de război portughez, este recomandat să nu aplici oțet întrucât acesta poate provoca efectul contrar.
  4. Aplicați loțiune de calamina sau cremă de hidrocortizon pe zona afectată, pentru a reduce durerea.
  5. Aplicați o pungă de gheață sau apă încălzită pentru a reduce umflarea.
  6. Apelați, pentru siguranță, la serviciile oferite de către medici.