02 nov. 2020 | 21:00

Cum înființezi un ONG. De ce acte ai nevoie, cât costă și cât durează

Știri generale
Cum înființezi un ONG. De ce acte ai nevoie, cât costă și cât durează
De ce acte ai nevoie pentru a infiinta un ONG

Cum înființezi un ONG, de ce acte ai nevoie, cât costă și cât durează, vedeți un pic mai jos. Înființarea de organizațiilor neguvernamentale a luat amploare în ultimii ani, iar acestea au ca scop derularea unor programe pentru susținerea diverselor cauze, ajutorarea oamenilor sau îmbunătățirea diverselor segmente, cum ar fi cel economic, social…etc.

Cum se face un ONG. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

În articolul de mai jos vă învățăm cum se înființează un ONG, de ce acte ai nevoie, cât costă, precum și cât durează. O organizație neguvernamentală (ONG) este instituția care lucrează independent de activitatea Guvernului, cu toate că multe dintre ele sunt parțial sau integral finanțate de Guvern.

ONG-urile sunt create de persoane fizice sau juridice și au rolul de a promova valorile civice ale democrației și ale statului de drept, după cum se arată în principalul act normativ în materie, Ordonanța 26/2000, cu privire la asociații și fundații. De asemenea, înființarea unui ONG implică parcurgerea unor pași într-o ordine cronologică.

Cat dureaza infiintarea unui ONG

Cat dureaza infiintarea unui ONG

1. Alegerea formei asociative

Astfel, asociațiile, fundațiile și federațiile sunt cele trei forme asociative recunoscute de Ordonanța 26/2000, iar o bună înțelegere a diferențelor, privind modul de organizare și funcționare, poate servi unei mai bune realizări a cauzei ce se doreşte a fi promovată. Principalele aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când înființați un ONG este numărul membrilor şi modul în care se formează patrimoniul acestuia.

Într-o asociație, numărul membrilor fondatori este de cel puțin trei, pe când o fundație poate fi înființată chiar și de un singur membru. Pe de altă parte, federația apare când cel puţin două asociaţii şi/sau fundaţii fuzionează, fiecare păstrându-şi personalitatea juridică proprie şi distinctă.

2. Rezervarea denumirii ONG-ului

Rezervarea unei denumiri se face prin depunerea unei cereri la Biroul ONG din cadrul Ministerului Justiției și achitarea unei taxei. De asemenea, rezervarea se face pe o perioada de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei. Un alt aspect important ține de denumirile ce conţin sintagmele „România“, „român“, „naţional“ sau derivate ale acestora. Pentru solicitarea unui astfel de nume se va solicita acordul Secretariatului General al Guvernului.

3. Stabilirea sediului social

Sediul social poate fi stabilit într-un apartament sau într-o casă, proprii sau cu chirie. În situația în care se merge pe prima variantă și anume apartamentul, este necesar acordul de la vecini.

4. Redactarea actului constitutiv şi a statutului

Actele principale ale unui ONG sunt Actul Constitutiv și Statutul. Ambele trebuie să fie autentificate și legalizate de către un notar sau un avocat.

Continuarea articolului pe stiridinlume.ro.

 

Parteneri
Scandal uriaș între Dumitru Dragomir și Adriana Bahmuțeanu după moartea lui Silviu Prigoană. "Esti misogin / Tu vrei să iei pensia lui Prigoană"
Redactia.ro
Localitatea care poartă cel mai lung nume din România. Are 27 de litere, iar turiștii rămân impresionați de peisajele fabuloase
Click.ro
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Anca Dinicu a devenit mămică: Viața începe astăzi. Prima imagine cu fiul său
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Testamentul Monicăi Tatoiu. Ce se întâmplă după moartea femeii de afaceri
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro