Cum grăbești coacerea roșiilor în mod natural. Nu trebuie să folosești chimicale

de: Sabina Anastasia
20 07. 2022

În fiecare sezon, grădinarii așteaptă cu nerăbdare să trăiască emoția de a culege primele roșii coapte din grădină. Sau chiar din locuință, dacă roșiile sunt cultivate acasă. Cu toate acestea, vremea capricioasă poate întârzia procesul de creștere a plantelor de roșii, care sunt mari iubitoare de căldură. Există un secret cu ajutorul căruia îți poți face așteptarea mai scurtă. Află cum grăbești coacerea roșiilor fără chimicale.

Cum grăbești coacerea roșiilor fără chimicale

Dacă tehnica ce urmează a fi prezentată în continuare se va face la timp, primele fructe suculente din cultură vor începe să își facă apariția cu două, trei săptămâni mai repede decât de obicei. Ideea din spatele procesului este foarte simplă, deși poate părea complicată. Tot ce contează este să direcționezi energia către fructe și nu către vârfurile plantei.

Tehnica se referă, așa cum probabil ați ghicit, la cârnitul roșiilor. Avantajul în acest caz este că primele roșii suculente vor apărea mai repede decât de obicei. Dezavantajul (fiindcă există și acesta) este că planta va avea o producție mai mică. Află cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt.

Cârnitul roșiilor presupune, practic, îndepărtarea manuală a vârfului de creștere a plantei. Procedura trebuie să fie realizată ținându-se cont de sezon. Adică, în sezonul primăvară-vară, cârnitul roșiilor se face la stadiul de patru inflorescențe. Vara-toamna, tehnica se aplică la stadiul de maximum opt inflorescențe.

Tehnica se aplică inclusiv în cazul culturilor de acasă. Dacă încă nu știi cum să cultivi roșii pe balcon, te poți interesa de trucurile folosite de românii care vor să aibă legume sănătoase. Sunt foarte accesibile tuturor!

Ce se întâmplă cu roșiile, după ce le grăbești coacerea

Revenind la cârnitul roșiilor, este important de reținut faptul că plantele nu vor mai crește, după realizarea procedurii amintite. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu: energia va fi concentrată către fructele plantei, care erau deja practic dezvoltate. Grădinarii recomandă, astfel, ca procedura să fie aplicată doar la câteva plante din cultură. În niciun caz la toate roșiile.

Dacă nu doriți să apelați la cârnitul roșiilor, puteți spori procesul de coacere și altfel. Roșiile cresc cel mai bine în sol cald; un sol rece le va încetini creșterea. Asigurați-vă că solul în care sunt plantate plantele este mereu sub lumina soarelui.

După ce vine vara, aplicați pe sol și un strat de paie, de circa 5 cm. Acesta va ajuta la conservarea umidității solului și va încuraja, astfel, coacerea primelor fructe suculente.

Solul din containere se încălzește mai repede decât solul din grădină. Din acest motiv, astfel de secrete ajută la coacerea mai rapidă a roșiilor. Plasarea unei foi de plastic transparent peste sol va fi, de asemenea, de ajutor.