Cum fierbi orezul corect, de fapt. Detaliul care schimbă tot, fă asta înainte să-l pui în apă
Orezul este unul dintre cele mai populare alimente în România, folosit la tot felul de preparate delicioase, precum sarmale, pilaf sau garnituri pentru friptură. Înainte de a pune orezul la fiert, gospodinele recomandă să respectați anumite reguli, pentru ca mâncarea să fie cât mai gustoasă.
Cum se fierbe, de fapt, orezul pentru mâncare
Atunci când vrem să preparăm orez, trebuie să știm ce sortiment de orez să alegem pentru fiecare mâncare gătită.
De exemplu, dacă folosim orezul pentru sarmale sau risotto, trebuie să cumpărăm orez cu bob rotund, deoarece acesta conține mai mult amidon, devenind lipicios în timpul fierberii.
Dacă preferați să gătiți mâncare chinezească, atunci gospodinele vă recomandă să folosiți orez cu bob lung sau thai, care nu se lipește în timpul fierberii.
Orezul trebuie spălat în mai multe ape, înainte de a fi pus la fiert, spun specialiștii. În acest fel, stratul superficial de amidon de pe suprafața boabelor va fi eliminat. De asemenea, ideal ar fi să fierbeți orezul folosind un aparat special sau un multicooker.
Mai mult de atât, chefii asiatici sunt de părere că orezul se gătește mai bine într-un aparat special decât pe aragaz, deoarece, în acest fel, căldura este distribuită uniform.
Pe de altă parte, atunci când alegeți să fierbeți orezul pe aragaz, este foarte important să respectați raportul de apă și orez. Cum se fierbe corect orezul? Simplu, tot ce trebuie să faceți este să umpleți recipientul cu apă astfel încât nivelul ei să depășească doar cu un deget nivelul de orez din vas.
Rețetă orez clasic cu legume la tigaie
Este indicat să utilizați o oală antiaderentă, cu fund dublu, pentru ca orezul să nu se lipească. Nu uitați să amestecați periodic. Pentru a pregăti orez cu legume la tigaie, un preparat clasic chinezesc, aveți nevoie de câteva ingrediente:
- 250 g orez
- 100 g ciuperci
- 1 morcov
- 1 ardei gras roșu
- 1 ceapă
- 2 fire ceapă verde
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță ghimbir răzuit
- ulei de susan
- sos de soia
Mod de preparare
Pentru început, se spală orezul și se pune la fiert în apă cu puțină sare. Între timp, se curăță legumele și se taie feliuțe, julien. Se zdrobește usturoiul, iar ghimbirul se dă pe răzătoare.
Apoi, tot ce trebuie să faci este să pui câteva linguri de ulei de susan într-o tigaie pe foc. Folosește un wok, mai bine, pentru a amesteca toate ingredientele.
Se adaugă usturoiul și ghimbirul, apoi legumele tăiate julien și se călesc la foc mediu spre mare. Când legumele s-au călit și sunt crocante, se pune sosul de soia. Scurge, apoi, orezul de apă și pune-l peste legumele din tigaie.
Se amestecă totul și se mai lasă un minut pe foc un minut. La final, se pun sare și piper, după gust. Se asezonează cu ceapă verde tocată mărunt.