Dacă nu ai mâncat niciodată zacuscă de dovlecei, este cazul să o prepari și să o încerci, mai ales că este o rețetă super ieftină și ușor de făcut.
Dovleceii sunt o sursă grozavă de minerale și vitamine. Pentru că sunt în principal apă, ei sunt foarte scăzuți în calorii și absorb rapid aromele și condimentele.
Dacă te-ai săturat de clasicele rețete de zacuscă, ar trebui să încerci zacusca de dovlecei. O rețetă ideală pentru iubitorii de legume.
Ingrediente:
Pentru început, alege dovlecei tineri, adică micuți și cu coaja subțire. Îi speli și îi decojești, apoi îi tai în cubulețe mici. Îi lași pe o farfurie și presari sare peste ei, așteptând apoi 10 minute ca apa să iasă din ei.
Apoi, coace ardeii în cuptor la temperatură mare, presară-i cu sare și pune-i într-un bol cu capac, astfel încât să transpire și să îi poți decoji ușor. Apoi, curăță coaja, scoate cotoarele și semințele și toacă-i mărunt. Lasă-i într-o strecurătoare ca să iasă toată zeama din ei. Poți folosi apoi orice legume îți dorești.
Taie ceapa, usturoiul și restul de legume. Dă totul prin răzătoare și pune într-o oală cu puțin ulei și sare.
Călește totul timp de 15 minute la foc mic, apoi pune 100 ml de apă. Lasă la gătit până ce toate legumele se înmoaie și zeama s-a evaporat.
Lasă amestecul la răcit și apoi pune-l în borcane sterilizate pe care le lași cu capacul în jos și apoi le depozitezi într-un loc răcoros și întunecat. Poți consuma această zacuscă după o zi, însă cu cât va sta mai mult, cu atât va fi mai bună.
Poți încerca aceeași rețetă adăugând roșii, diverse ciuperci, zucchini sau legumele preferate. Secretul acestei rețete sunt ardeii kapia copți. Ei dau gustul dulceag întregului preparat. De asemenea, dovleceii trebuie să fie tineri și, eventual, organici.