Cum faci suc de roșii pentru la iarnă. Cea mai simplă rețetă
Suc de roșii pentru iarnă, preparat după o rețetă simplă, clasică, fără conservanți și fără zahăr. Poate fi folosit în ciorbe, tocănițe și felurite preparate.
Rețetă de suc de roșii pentru iarnă
Ingrediente
- 10 kg de roşii
- Sare
- Două pahare cu apă
- Frunze de dafin, de ţelină, busuioc, pătrunjel, mărar (opţional)
Mod de preparare
Spălați bine roșiile, îndepărtați partea verde/albă și tăiați în sferturi sau bucăți mici. Puneți două pahare cu apă într-o oală mare, adăugați roșiile tăiate și porniți focul. Aduceți la fierbere și luați spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei spumiere. Lăsați pe foc aproximativ 10-15 minute. După ce s-au fiert, lăsați totul la răcit, timp de câteva minute. Treceți bucățile de roșii fierte prin mașina de tocat carne cu accesoriul pentru suc de roșii, prin blender sau prin storcătorul manual de roșii, fiecare după posibilități.
Pasta de roșii obținută se toarnă într-o oală și se pune pe foc, unde se lasă preț de 15-20 de minute, timp în care se îndepărtează periodic spuma formată la suprafață. La final, se potrivește de sare, după bunul plac. Opțional, se adaugă frunze de dafin sau alte mirodenii. După ce sucul de roșii este gata, se toarnă în borcane sterilizate, se pun capacele și se întorc borcanele cu fundul în sus. În sfârșit, se lasă la răcit la temperatura camerei până a doua zi, apoi se depozitează în frigider sau în cămară, ferite de razele soarelui.
Gospodinele se pregătesc pentru iarnă. Zacusca, vedeta lunii
Legumele s-au copt îndeajuns în luna lui gustar, așa că este timpul să umplem cămara cu zacuscă românească, fiartă domol la foc de lemne. Gospodinele au început să pună la conservă gustul bogat al verii, de care se vor bucura la iarnă. Pentru o zacuscă dulce ca odinioară, femeile mizează pe rețeta din străbuni: 5 kilograme de ardei și tot atâtea de gogoșari. Ele se coc la foc iute, alături de 3 kilograme de vinete.
În ceaun mai intră și 2 kilograme de ceapă, 2 de roșii plus un litru de ulei. După două ore pe foc, zacusca își descoperă aromele și nimeni nu îi poate rezista. Cuvântul zacuscă este de origine slavă și are înțelesul de ”gustare” sau ”aperitiv”. Rădăcina slavă a cuvântului înseamnă gustos, delicios sau a mușca. Mâncarea de legume proaspătă este găsită în mai multe țări din Balcani. Există numeroase varietăți de preparare a acesteia, în funcție de ingredientele folosite.