Cum faci sirop de gutui, ca la bunica la țară. Ce beneficii are pentru sănătatea ta

de: Alexandra Chivu
03 09. 2020

O rețetă din bătrâni adusă în paharele contemporanilor și disecată în esența ei de către mâinile dibace care o fac, aduce licoarea de gutui la rangul de una dintre cele mai rafinate băuturi românești de toamnă.

Rețetă din bătrâni: sirop de gutui

Ingrediente

  • 4 kilograme gutui
  • 1 1/2 litru apă
  • 400 grame de zahăr

Mod de preparare

Se curăță bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se decojesc și se taie în felii subțiri. Se scot sâmburii și cotorul, așa încât să rămână numai miezul. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr și se lasă aproape 50 de minute, dar fără să dea în clocot.

Se stinge focul, apoi se pune într-o sită un prosop de bucătărie curat și se strecoară sucul într-o altă oală. Se pune sucul din nou la foc mic și se lasă până începe să clocotească. În final, se toarnă în sticle preîncălzite, care se închid imediat bine.  Dacă vrei un gust deosebit, pe lângă ingredientele inițiale, poți adăuga două bețe de scorțișoară sau cuișoare.

Cum faci sirop de gutui, ca la bunica la țară

Beneficii – siropul de gutui are rol antiinflamator, fiind bogat în vitamina C, tratează ulcerul și ajută la tratamentul ulcerelor peptice, deoarece calmează tractul gastrointestinal și ajută la scăderea tensiunii arteriale, dat fiind că este bogat în potasiu.

Utilizare culinară și medicinală

Gutuia poate fi mâncată ca atare atunci când este coaptă sau poate fi mâncată cu zahăr, fiind acrișoară. Este folosită la marmelade și compot pentru iarnă ori poate fi coaptă în cuptor. Aroma ei puternică o face să fie un bun ingredient pentru unele prăjituri. Conținutul ei nutritiv este mic, având totuși vitamine și minerale, potasiu și vitamina C.

  • Conținutul la 100 g: calorii 25,2, hidrați de carbon 6,3 g, fibre 6,4 g, calciu 14 mg, magneziu 6 mg, potasiu 200 mg, vitamina C 18 mg.