Cum faci salată de boeuf de post. Reţeta pe care trebuie să o păstrezi, o poţi prepara oricând
Nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor, celebra salata de boeuf a devenit un reper important în gastronomie, iar gustul acesteia trebuie să fie surprindă, de fiecare dată, pe toți cei care o gustă. Cu toate acestea, preparatul poate fi făcut și în perioada postului. Iată ce ingrediente să folosești.
Cum faci salată de boeuf de post
Salata boeuf este unul dintre preparatele preferate ale românilor, care poate fi savurată și în zilele de post. Gustul său rămâne la fel de savuros ca a celei făcute cu carne. Haide, așadar, să vedem ce ingrediente trebuie și cum se prepară, alături de maioneza de post.
Ingrediente:
- 2 cepe
- 6 cartofi
- 5 morcovi
- 1 țelina medie
- 1 păstârnac mare
- 200 g de mazăre
- 250 g de castraveți murați
- sare și piper
Pentru maioneză:
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 90 ml lapte de soia neîndulcit
- 2 lingurițe de zeamă de lămâie
- 1 lingură de oțet de mere
- o jumătate de linguriță de muștar
- sare
Mod de preparare
Pentru început, se spală legumele și se curăță de coajă, după care se pun la fiert în apă, cu o linguriță de sale. În momentul în care cartofii sunt aproape fierți, se adaugă și mazărea. Între timp, se toacă mărunt castraveții murați, se storc bine de zeamă și se pun într-un castron mare.
După ce legumele au fiert, se scurg de apă și se lasă la răcit, după care se trece la tocarea lor. Important de menționat este faptul că ceapa se aruncă. Restul legumelor se taie mărunt și se pun peste castraveți. Se adaugă sare și piper, se amestecă bine, după care se mai condimentează dacă este cazul, după gustul fiecăruia.
Între timp, trebuie preparată și maioneza vegetală. Se pun toate ingredientele enumerate mai sus, fără ulei, într-un blender și se mărunțesc timp de două minute. După care, se toarnă uleiul în fir subțire până când compoziția începe să se închege. Se adaugă câteva linguri de maioneză peste legume și se amestecă bine, până se omogenizează.
La final, salata se pune pe un platou și se nivelează cu o spatulă. Se îmbracă cu maioneză și se decorează cu murături, după gustul fiecăruia.