Cum faci salam de Sibiu la tine acasă. Secretul preparării corecte a acestui mezel

de: Ana Chivu
14 12. 2020

Îți place salamul de Sibiu și nu vrei să-l mai cumperi din magazine? Poate pare exagerat și mult de muncă, dar poți să-l faci acasă. Care e modul de preparare și de ce ingrediente ai nevoie?

Rețetă pentru salam de Sibiu. Cum să-l prepari acasă?

Mesele de sărbători la noi românii au câteva preparate specifice. Dacă atunci când vine vorba de felul 1 și felul 2 lucrurile diferă, alegerile noastre la antreu sunt mereu simple – un platou cu de toate. Aici intră diferite preparate din porc precum: tobă, cârnați făcuți în casă, lebăr, brânzeturi vechi, legume fel și fel, dar și salamul de sibiu care merge de excepție alături de cele precizate.

Dacă vrei să te lauzi un pic în fața invitaților și să le arăți că te-ai străduit pe măsură să le pui cele mai bune lucruri pe masă, le poți oferi salam de Sibiu făcut de tine în casă. Deși pare că e mult de muncă, nu sunt mulți pași pe care să-i respecți. Bătaia de cap nu e exagerată, iar gustul cu siguranță va face diferența.

Ingrediente

  • – 3 kg carne de porc -pulpa
  • -1 kg carne de vita-pulpa sau ceafa
  • – 1 kg burta de porc (poala de porc cu grasime)
  • -135 g sare(27 g de sare pt 1 kg de carne)
  • -10 g piper proaspat macinat
  • -2 g piper negru zdrobit, nu macinat (daca va place picant-optional)
  • -10 g ardei iute uscat, macinat (optional, daca vreti sa fie picant)
  • – 7 g cimbru
  • -7 g maghiran
  • -4 g ienibahar
  • -4 g coriandru
  • -4 g nucsoara
  • -10 g zahar
  • -1 lingurita cu varf boia de ardei dulce
  • -usturoi 10 catei ,sa nu fie usturoiat tare, doar sa aiba o aroma discreta
  • -50 ml vin rosu sau supa de oase

Mod de preparare:
Curăță carnea de pe oase alături de grăsime și pielițe, taie bucățele și pune răsfirate părțile de carne pe o planșetă unde să se răcească, mai apoi varsă-le într-o pungă cu tifon unde să se scurgă sucurile din carne preț de o zi. În a doua zi freacă bine carnea cu un amestec de sare și silitră -150 de g de sare și 13 g silitră la 5 kg de carne. După ce freci carnea, așează-o pe planșetă puțin aplecată pentru a se pătrunde de sare. (ține-o așa 48 de ore). Condimentează bine în timpul tocării, dar evită totuși să sfărâmi carnea, pentru că astfel se vor vedea bine bucățelele după ce se va usca și va fi gata de mâncat. Ai grijă mare la cum legi salamul și unde îl păstrezi!

Citește restul rețetei pe știridinlume.ro!