Cum faci să crească mai repede semințele în răsad. E trucul primăverii pentru românii care stau la curte

de: Bișinicu Andreea
18 03. 2023

Pasionații de grădinărit sunt extrem de atenți la felul în care îngrijesc plantele lor favorite. Unele specii au un procent mic de semințe coapte care încolțesc, în timp ce altele conțin un procent mai ridicat. Care este explicația din spatele acestui motiv. Grădinarii au dezvăluit secretul lor.

Cum protejezi semințele în răsad

Există posibilitatea să te trezești într-o dimineață dezamăgit de faptul că doar o jumătate din semințele tale din grădină au crescut în răsad. Explicația vine din partea specialiștilor.

Conform acestora, o oarecare lipsă de germinare se datorează grosimii învelișului semințelor, dar poate fi și rezultatul vechimii acestora, al modului în care au fost depozitate și a cantității de apă sau oxigen pe care le-au primit, după ce au fost plantate.

Unii internauți sunt de părere că tăierea sau șlefuirea semințelor cu un strat mai dur, precum au spanacul, mazărea și fasolea, ar putea ajuta semințele să încolțească mai repede.

Experții în grădinărit pun accentul pe scarificarea chimică a plantelor, în care tot ce trebuie să faci este să înmoi, clătești sau să ții la aburi semințele într-o soluție de apă și peroxid de hidrogen pentru a le crește rata de germinare.

Statisticile arată că peroxidul de hidrogen ar avea avantajul suplimentar de a reduce bacteriile, virusurile și ciupercile ce ar putea infecta sămânța.

Pentru procesul de germinare ai nevoie de semințe proaspete, apă, oxigen, temperatura potrivită și lumină naturală.

Citește și Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori

Ce presupune procesul de germinare al semințelor

Irigarea este esențială, dar este important să nu saturați niciodată semințele sau să le lăsați să se usuce. În aer liber, solul trebuie păstrat umed, nu înmuiat.

Temperatura poate fi asigurată de covorașele termice atunci când porniți semințele în interior sau temperaturile calde ale solului în aer liber.

Dar ceea ce este mai greu de controlat este nevoia de oxigen a semințelor. Aici scarificarea chimică poate ajuta prin înmuierea învelișului semințelor și permițând oxigenului (și apei) să ajungă la sămânța inactivă din interior.

Studiile arată că semințele înmuiate în soluții cu diferite procente de peroxid de hidrogen și apă îmbunătățesc ratele de germinare, ajutând la descompunerea învelișului semințelor.

Acest lucru permite semințelor să primească oxigen. Structura chimică a peroxidului de hidrogen (H2O2) este apropiată de cea a apei (H2O), dar conține o moleculă suplimentară de oxigen.

Citește și Cu ce să stropești roșiile ca să crească mari și suculente. Așa vei avea o recoltă bogată