Cum faci rântaș, celebrul sos pe care toate bunicile îl folosesc
Rântașul este un sos care se prepară din făină prăjită în grăsime. De obicei este folosit pentru a îngroșa felurile de mâncare în care este adăugat. Multe gospodine îl pun în tocănițe, spre când sunt aproape gata. Însă rântașul poate fi folosit la supe și sosuri.
Cum se prepară rântașul, toate bunicile folosesc acest sos
Acest sos se prepară din cantități egale de făină și grăsime. Cantități egale ca și greutate nu ca volum. Pentru a prepararea rântașului, se poate folosi orice fel de grăsime, de la ulei la unt topit, untură sau chiar grăsimea rămasă după prăjirea unei bucăți de bacon. Și în cazul făinii este valabil acest lucru. Se poate folosi făină de grâu sau făină specială, cum ar fi cea de orez sau de cartofi, fără gluten.
Sosul se prepară din grăsime și făină din motive ce au legătură cu chimia, deoarece amidonul din făină se extinde când absoarbe lichidul din grăsime și devine gelatinos. Acesta fiind motivul pentru sosul se îngroașă. De asemenea, grăsimea împiedică făina să facă cocoloașe și sosul devine omogen, potrivit sodelicious.ro.
Prepararea rântașului în 7 pași
- Pregătirea ingredientelor – Pentru pregătirea rântașului este nevoie de grăsime și făină. Amândouă, în cantități egale (această variantă de rântaș este cu unt). Mai este nevoie de o cratiță mică și o lingură de lemn.
- Încingem cratița – Pornim aragazul și așezăm cratița pe ochiul setat la foc mediu spre mic.
- Topim untul – Punem untul în cratiță și amestecăm cu o lingură de lemn ușor, până se topește. Trebuie însă să avem grijă să nu se ardă.
- Adăugăm făina – Adaugăm făina treptat, cântărită în prealabil, peste unt. Amestecăm continuu în cratiță cu lingura de lemn, pentru ca făina să se încorporeze să nu formeze cocoloașe.
- Gătim rântașul – Amestecul din făină și unt se va face ca o pastă, pe măsură ce amesteci. După ce făina este încorporată, trebuie să mai gătești rântașul câteva minute, pentru că nu este sănătos să mănânci făină negătită.
- Luăm rântașul de pe foc – Când sosul are culoarea dorită, îl luăm de pe foc. Dacă vrem să fie alb, atunci nu trebuie să-l ținem prea mult pe foc, pentru că, altfel, va deveni devină maroniu.
- Adăugăm rântașul în mâncare – Când rântașul este gata, îl folosim pentru a îngroșa mâncarea pe care ne-am propus să o gătim. Poate fi un sos, o supă sau o tocană. Amestecăm încet rântașul în mâncare, atât timp cât încă este caldă.