Toată lumea știe că la Muntele Athos sălășluiește de sute de ani o comunitate de călugări ortodocși din mai multe părți ale lumii. Însă, nu mulți sunt cei care știu că această comunitate are și un bucătar-șef. Este vorba de părintele Epifanie de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre.
Părintele Epifanie a gătit până acum pentru mari șef de Biserici, Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului și liderii religioși ai Rusiei, Antiohiei și Ierusalimului. După cum a povestit el celor de la basilica.ro, cu prilejul Zilei Mondiale a Bucătarului, celebrată celebrată la 20 octombrie în fiecare an, felul preferat de mâncare al acestuia este epifenelul gigant (un fel de pește de-al locului), preparat cu sos alb, cu ulei de măsline și lămâie. Ingredientul preferat de către părintele bucătar este chimionul, potrivit Impact.ro.
Dacă părintele Epifanie ar trebui să-și descrie stilul culinar în cinci cuvinte, acestea ar fi: ingrediente pure, ulei de măsline, ceapă, sare și lămâie. În cariera sa a avut parte și de un moment mai dificil, atunci când o oală cu supă clocotită s-a răsturnat peste picioarele lui. ”Am scos-o la capăt cu ajutorul Maicii Domnului”, susține el, fără a da alte amănunte.
Pentru cei dintre voi care doresc să pună în practică o rețetă rapidă și gustoasă a chefului de la Muntele Athos, care se prepară în doar 13 minute, atunci citiți cu atenție indicațiile următoare.
”Rețeta se bazează pe paste (penne) cu ton. Și asta fiindcă călugării de la Munthele Athos nu mănâncă niciodată carne. Se fierb pastele, se scurg și se pun într-un castron. Se adaugă tonul și se toarnă peste ele ulei de măsline fierbinte și se amestecă foarte bine. Adăugați sare, piper, pătrunjel și amestecați. Gata de servit! Tuturor, poftă bună!”, sună rețeta și urarea preotului-bucătar la Muntele Athos.
În urmă aproximativ o lună, opt călugări au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus. Aceștia trăiesc în Mănăstirea Sfântul Pavel, una dintre cele aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe de pe Muntele Athos. Mănăstirea, în care trăiesc aproximativ 40 de călugări a fost plasată în carantină.
Pe Muntele Athos trăiesc aproximativ 1.700 de călugări. Această enclavă monastică este un loc interzis femeilor și, potrivit Constituției Greciei, are un statut semi-autonom. Biserica Ortodoxă din această ţară s-a adaptat cu greu la restricțiile antiepidemice impuse între lunile martie și mai, perioadă în care slujbele religioase au fost suspendate.