Cum faci piureul perfect. Asta e tehnica secretă de preparare a gospodinelor de la țară
Piureul de cartofi, cunoscut în mod colocvial sub numele de piure, reprezintă o garnitură excepțională pentru o mulțime de preparate, de la diferite tipuri de carne până la alte legume. Deși cu o rețetă simplă, care are pe lista de ingrediente numai cartofi, lapte, unt, sare și piper, greu se ajunge la preparatul dorit și la consistența recomandată de bucătari. Mai jos ai tehnica și gramajele potrivite.
Rețetă de piure de cartofi. Ingrediente și mod de preparare
La un kilogram de cartofi ai nevoie de 150-200 de grame de unt, 1/2 cană de lapte și 1 linguriță de sare. Ca instrumente, ai nevoie de o cratiță adâncă, un castron în care să încapă toți cartofii, un cuțit și un zdrobitor de cartofi.
Primul pas este să cureți cartofii de pământ înainte de a-i decojii. Spală-i cu atenție, apoi scoate laptele și untul din frigider, pentru ca atunci când va fi nevoie de ele să fie la temperatura camerei. Taie cartofii în sferturi, pune-i într-o cratiță și acoperă-i cu apă, condimentează și dă în clocot.
După ce ai pus cartofii, dă focul la mediu spre mic și acoperă cratița. Lasă un mic spațiu prin care să iasă aburul și lasă-i la fiert aproximativ 20 de minute. Verifică-i dacă sunt complet pătrunși înainte de a-i lua de pe foc. Poți face asta prin a-i înțepa cu o furculiță și dacă se desfac înseamnă că sunt gata.
Transferă cartofii într-un castron încăpător și pasează-i cu zdrobitorul. Poți să folosești și o furculiță dacă te descurci, dar efortul va fi fără dubii mai mare. Dacă mai e nevoie, mai adaugă puțină sare sau piper. În cele din urmă, adaugă treptat untul și laptele și omogenizează.
Istorie și utilizări
- O rețetă timpurie de piure de cartofi se găsește în ”The Art of Cookery” 1747, de Hannah Glasse. Preparatul este identic cu cel de acum, pe lista de ingrediente regăsindu-se de asemenea cartofi, lapte, sare și unt.
Piureul de cartofi poate fi servit ca garnitură și este adesea alăturat de cârnați în Insulele Britanice, unde sunt cunoscuți sub numele de bangers și mash. Piureul de cartofi poate fi o parte a unor preparate, cum ar fi plăcintă ciobonească, pierogi, calcannon, găluște, clătite de cartofi, crochete de cartofi și gnocchi. În Regatul Unit, preparatul, dar rece, poate fi amestecat cu ouă proaspete și apoi prăjit până când devine crocant.
Se crede că acest fel de mâncare provine din Cornwall și este un produs popular pentru micul dejun. Piureul de cartofi poate fi consumat cu sos, de obicei sos de carne, deși sosul vegetal devine din ce în ce mai frecvent pe măsură ce tendințele vegetariene și vegane cunosc o creștere a popularității.