Cum faci must la tine acasă. Ingredientul secret care îl împiedică să se transforme în vin
Dacă şi tu aştepţi să vină toamna pentru a bea deliciosul must, atunci trebuie să ştii cum să îl prepari la tine acasă. Gospodinele îţi spun ingredientul secret care îl împiedica să se transforme în vin!
Cum faci ca mustul să nu se transforme în vin
Odată cu venirea toamnei, gospodinele pregătesc tot felul de conserve pentru iarnă. Indiferent că este vorba despre gemuri, dulceţuri, compoturi, murături sau must, acestea ştiu tot felul de trucuri care le ajută să prepare alimente delicioase pentru sezonul rece. Dacă îţi place mustul şi l-ai bea tot anul, atunci trebuie să ştii că îl poţi face la tine acasă. Tot ce ai de făcut este să storci strugurii folosind un storcător de fructe, să strecori deliciosul lichid şi să îl laşi o zi la fermentat. Atenţie mare la temperatura camerei! Cu cât este mai cald, cu atât trebuie lăsat mai puţin.
Pentru a te bucura de sucul delicios tot anul, poţi apela la această reţetă. La zece litri de lichid, ai nevoie de 100 de grame de hrean. După ce se limpezeşte, tragi mustul într-o damigeană, adaugi câteva bucăţi de hrean dat prin răzătoare, îl laşi două săptămâni, apoi îl tragi în sticle. Acestea trebuie să stea la loc răcoros.
O altă metodă des folosită pentru ca mustul să nu se transforme în vin este congelarea lui. Ce trebuie să faci: tragi mustul în sticle lăsând recipientul gol de două degete şi îl dai la congelator. Nimic mai simplu, nu-i aşa?
Ce proprietăţi are mustul
Poate cea mai cunoscută proprietate a mustului este faptul că e un laxativ natural. Acesta favorizează tranzitul intestinal şi ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv. De asemenea, stimulează sistemul imunitar, este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi anti-bacteriene.
Scade colesterolul “rău” din sânge, prevenind astfel îngroşarea pereţilor arterelor. În plus, consumul de must obţinut din strugurii negri scade riscul de cancer la sân.
Dacă ai des dureri de cap, atunci trebuie să ştii că sucul acesta elimină aceste simptome. O altă proprietate uimitoare este faptul că poate înlocui cu succes cafeaua. Mustul energizează corpul datorită conţinutului ridicat de fier dar şi de flavonoizi.
“Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi. Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. O dată preparat, mustul se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale”, spune Denişa Zaharia, medic de familie, cu competenţă în apifitoterapie, conform Adevărul.ro.