Cum faci malasolca, o rețetă tradițională din Delta Dunării. Care e ingredientul secret
Unii au copilărit cu ea, alții nu. Zonele dictează mâncărurile și amintirile. Cei care au crescut aproape de Deltă știu sigur de malasolca, preparat care are la bază pește, e foarte simplu de făcut și foarte gustos. Care sunt pașii pentru această rețetă?
Rețetă pentru malasolca, preparatul iubit de cei din Delta Dunării
Malasolca e mâncarea preferată a multora, mai cu seamă a celor care s-au născut în apropierea Deltei și cărora le-au marcat copilăria. Postul Crăciunului este al doilea mare post din an, cu lungimea de 40 de zile, motiv pentru care trebuie să renunți la preparatele din carne. Mulți înlocuiesc în cele mai multe zile carnea roșie sau albă cu cea de pește, iar în zilele de la finalul săptămânii și în special din weekend țin postul ca la carte.
Pentru perioada în care îți permiți să mănânci pește, trebuie să încerci acest preparat. Mâncarea este tradițională lipovenească și precum majoriatea are la bază ceea ce oferea natura. „Malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă. Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă“, mărturisea şi Radu Anton Roman.
Ingrediente
- 1 peşte întreg, sărat şi uscat (1,5 kg)
- 1,5 kg cartoţi medii
- 2-3 morcovi, opţional
- oţet sau hrean în oţet
- 1 căpăţână de usturoi
- 100 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Ține peștele la desărat în apă rece peste noapte sau chiar preț de o zi întreagă, ulterior fierbe-l până se desprinde extrem de ușor de pe oase. Cartofii spală-i bine și pune-i și pe ei la fiert direct în coajă. E de preferat să alegi cartofi care au aceleași dimensiuni pentru a fi gata în același timp. Poți să servești peștele cu morcov fiert și ceva verdeață care este pe gustul tău. Unii pun ca decor mărar, dar poți folosi și pătrunjel. Curăță usturoi, zdrobește-l și presară peste sare și ulei. Amestecă până se face o maioneză și e gata mujdeiul. Dacă ți se pare puțin greoi de digerat, poți pune oțet sau hrean peste el. Este unul din felurile de mâncare care se servește la mese obișnuite, dar dacă este aranjat puțin mai altfel poate să fie și atracția serii. E simplu de făcut, extrem de delicios și sigur toată lumea va pleca mulțumită de la masă.