Cum faci macaroane ca bunica ta. Rețeta veche de sute de ani a fost găsită acum

de: Ioana Bucur
24 11. 2022

Dacă vrei să înveți să faci macaroane ca la bunica acasă, trebuie să încerci rețeta veche de peste o sută de ani pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos. Ce recomandări primeau gospodinele pentru a prepara desertul ce a încântat generații întregi de români.

Cum faci macaroane ca la bunica acasă

Odată cu trecerea anilor, se schimbă până și preferințele culinare. Dacă, pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, principalele influențe gastronomice veneau din Franța, astăzi, atenția ne este îndreptată mai mult, parcă, spre zona asiatică.

Indiferent ce ar dicta „moda”, gusturile copilăriei nu se uită niciodată, iar unele preparate vor avea mereu un loc aparte în inimile românilor. Printre ele se numără clasicele macaroane.

O rețetă veche de peste o sută de ani se regăsește în paginile „Buna Menajeră – Carte de bucate, practică”, scrisă de Ecaterina Colonel Steriad, o carte de bucate ce nu lipsea din biblioteca gospodinelor acum mai bine de un secol.

Pentru această rețetă de macaroane, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 de grame de migdale
  • 400 de grame de zahăr
  • două gălbenușuri de ou
  • coaja rasă de la o lămâie
  • paste

Modul de preparare, așa cum este scris în „Buna Menajeră – Carte de bucate, practică”:

„Pisează 300 gr., de migdale cu 400 gr., de zahăr; ia 2 gălbenuşuri de ou şi răzătura dela o lămâe, amestecă-le la un loc un sfert de oră, pune pe hârtie aceste paste în bucăţi cât o monedă de un leu de mari, glasează-le la copt într’un cuptor potrivit de cald”, potrivit feminis.ro.

Trucul pentru cele mai bune paste, dezvăluit de un bucătar italian

Celebrul chef italian Aldo Zilli a dezvăluit, pentru jurnaliștii publicației The Mirror, că una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac gospodinele atunci când prepară paste este să le fiarbă prea mult.

Acesta spune că pastele trebuie scoase de pe foc cu două minute înainte de a fi gata, iar apoi să fie amestecate cu sosul ales, în funcție de rețetă.

„Pastele uscate sunt ceva ce majoritatea oamenilor au tendința de a găti prea mult în această țară. Multe restaurante le pregătesc și apoi le servesc prea gătite.

Gătirea pastelor trebuie să se termine în sos. Dacă pregătiți paste, gătiți-le două minute mai puțin, apoi adăugați-le în sosul cu apă de gătit și terminați gătitul în sos. Astfel, pastele vor absoarde toate aromele.

După cum probabil ați mai auzit, nu ar trebui să treceți pastele sub chiuvetă, între cei doi pași de mai sus.. Nu răciți niciodată pastele sub apă rece, deoarece veți altera gustul preparatului.”, a explicat chef Aldo Zilli pentru sursa citată.