Cum faci economie la apă, dacă stai la bloc. Așa vor înregistra apometrele tale mai puțini metri cubi
Cum faci economie la apă, dacă stai la bloc. Este important să faci economie, mai ales în contextul în care prețurile facturilor s-au majorat considerabil. Apometrele tale vor înregistra mai puțini metri cubi, dacă ții cont de anumite sfaturi. Se poate reduce cu succes consumul de apă dacă dispui de dispozitivele corespunzătoare.
Cum faci economie la apă, dacă stai la bloc
Apa potabilă este o resursa naturală epuizabilă. La nivel global, consumul de apă este tot mai ridicat din cauza creșterii populației, a schimbărilor climatice, dar și a altor fenomene.
Pe fondul unei creșteri năucitoare a prețurilor la energie şi gaze o evidență a consumului în ce privește utilitățile este binevenită. Spre exemplu, poți face economie la consumul de apă și dacă locuiești la bloc. Oricine poate face asta, apelând la mici modificări ale obiceiurilor în ce privește consumul de apă, dar și prin alegerea de produse eficiente.
Spre exemplu, poți să economisești apă folosind baterii de baie cu debit redus sau baterii pe senzor, dintr-acelea pe care le întâlnești în mall-uri sau la benzinării, care se opresc atunci când nu detectează vreo mișcare.
Trebuie să știi că pe piață există baterii speciale, atât pentru bucătărie, cât și pentru baie, ce pot asigura un consum mai mic de apă. Ele dispun de o tehnologie modernă ce permite amestecarea apei cu serul și asigurarea unui jet puternic de apă, ce pot asigura un debit constant, deși presiunea apei scade în anumite momente ale zilei. Și nu, ele nu costă o avere, ba chiar vei constata, la finalul fiecărei zile că investiția a meritat banii.
Cum procedezi ca să nu mai risipești apa
Dacă nu mai vrei să risipești apă, vei alege să schimbi bateria obișnuită cu una cu senzor. Iar dacă aceasta mai include și un aerator, economia se face chiar în timp ce curge apa. Unde mai pui că, cu câți sunt mai mulți utilizatori în casă, acu atât economia adusă de prezența unui senzor este mai mare. În plus, vei găsi și faptul că este și mai comod și igienic să folosești funcțiile unei baterii sanitare, fără măcar să o atungi.
Trebuie să mai știi că bateriile cu senzor pentru lavoar se împart în patru categorii. Astfel, în funcție de sursa de alimentare a senzorului, ele sunt: cu acumulatori – atunci când se termină acumulatorul bateria vă înceta să funcționeze, iar acumulatorul trebuie înlocuit, și cu alimentare la priză. În acest caz ai nevoie de o priză sigură în zona lavoarului.
În funcție de temperatura apei, se poate vorbi despre baterii cu senzor pentru lavoar cu comutator pentru schimbarea temperaturii apei (ele sunt racordate atât la apă caldă cât și la apă rece, iar comutatorul ajută la ajutarea temperaturii apei în funcție de nevoi) și fără comutator de schimbare a apei, racordându-se la un singur flux de apă, de obicei rece.
Trebuie să mai știi că instalarea robinetelor cu senzor poate reducând consumul la 70 %. Dacă nu ești dispus să faci momentan această schimbare, măcar asigură-te că robintele pe care le ai deja nu sunt stricate, întrucât orice robinet stricat care picură consumă în medie 17 litri în 24 ore, fapt ce îți încarcă semnificativ factura la utilități.