Cum faci corect iahnie de fasole de post, de fapt. Trucurile bunicilor te vor ajuta VIDEO

de: Ana Chivu
22 11. 2021

Cum trebuie să faci în mod corect iahnia de fasole? Este o rețetă des aborată de români în special în timpul postului. Care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți pentru un preparat fabulos și de ce ingrediente ai nevoie?

Rețetă pentru iahnie de fasole

Postul Crăciunului a venit, iar odată cu el programul alimentar al românilor s-a schimbat. Acesta este cel mai lung și greu post ținut de credincioși, iar în timpul său există multe restricții. Un preparat ideal în această perioadă este iahnia de fasole care este una din cele mai gătite rețete în casele tuturor.

Ea se face ușor, este delicioasă și cu siguranță pe placul multora din familie. În modul acesta îi poți împăca pe toți în timpul mesei de prânz. Este un preparat destul de greu și nu este indicat să fie consumat la cină. Rețeta este de asemenea și foarte ieftină și se regăsește în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

  • Ingrediente:

500 g fasole boabe
3 cepe
100 ml untdelemn
3 morcovi
1 lingură boia
1 căpăţână usturoi
1 lingură oţet câteva fire de tarhon tocat
1 legătură pătrunjel
200 ml bulion gros de roşii
1 lingură zahăr
1 foaie dafin
sare
piper

Mod de preparare

Lasă fasolea la înmuiat peste noapte! A doua zi de dimineață pune fasolea la fiert preț de o oră și jumătate în trei litri de apă cu sare. După ce scade, rade morcovii și ceapa și călește totul în ulei cu boia. Stinge cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fiartă.

Toacă în timpul acesta usturoi, tarhon și pătrunjel și mai apoi pune zarzavatul călit și toate condimentele: , usturoiul, tarhonul, zahărul şi foaia de dafin, sare, piper. Se lasă la foc mediu până ce fasolea împrumută aromele, ulterior se servește cu pătrunjel pe deasupra.

Unii oameni o preferă sub formă de zeamă/ciorbă. Aceasta se găsește deseori servită în pâine făcută de casă, alături de ceapă roșie sau un ardei iute. Dacă o mănânci scăzută, ca pentru felul doi, poți să o oferi celor dragi de la masă cu murături pe care le-ai pus la începutul toamnei sau tot cu ceapă roșie sau albă. În unele zone se mănâncă alături de o salată de ceapă albă cu oțet și sare.

Nu este greu de preparat, nu trebuie să stai cu ochii mereu pe oala de pe foc și este extrem de economă. De asemenea, este mai mult decât perfectă în timpul postului Crăciunului atunci când nu mai ai idei.