24 dec. 2022 | 11:00

Cum faci cel mai bun vin fiert. Când trebuie să adaugi scorțișoara. Acesta este marele secret

Diverse
Cum faci cel mai bun vin fiert. Când trebuie să adaugi scorțișoara. Acesta este marele secret
Cum faci cel mai bun vin fiert

Vinul fiert este băutura preferată de toți în sezonul rece. Este un adevărat deliciu, mai ales în serile friguroase de iarnă. Totuși, sunt puține persoane care știu cum să-l prepare. Iată cum faci cel mai bun vin fiert!

Cât zahăr trebuie să pui în vinul fiert

Un pahar de vin fiert cu scorțișoară este adorat de toată lumea iarna. Se spune că această băutură nu oferă decât o savoare deosebită, ci are şi puteri tămăduitoare pentru cei care suferă de gripă. Așadar, nimic nu se compară cu un vin fiert delicios la gura sobei, mai ales în serile geroase.

Pentru a prepara această băutură trebuie să ţinem cont de o serie de recomandări. De regulă, cei mai mulți folosesc vinul de țară, pentru că este mai savuros. În plus, pentru a avea parte de un vin fiert reușit, acesta nu trebuie lăsat să fiarbă, ci trebuie luat de pe foc în momentul în care ajunge la o temperatură mare. În caz contrar, el îşi va pierde alcoolul şi aroma.

Totodată, la vinul fiert nu trebuie pusă o cantitate mare de zahăr, pentru că aromele ar fi acoperite. În plus, nu trebuie adăugate multe condimente. Sunt unele persoane care adaugă câteva felii de portocale sau de mere, însă ar trebui să știe că acestea nu se lasă la foc mai mult de două minute. Scorțișoara trebuie adăugată doar după ce ce se topeşte zahărul. Recomandat este să se folosească beţişoare de scorţişoară, pentru că praful duce la tulburarea vinului.

Cum faci cel mai bun vin fiert. Ingrediente:

  • 1 litru vin roșu
  • 5 linguri miere
  • 1 praf scorţişoară
  • 10 boabe piper
  • 10 cuișoare
  • câteva felii de portocale (opțional).

Citește și: Ce puneau bunicile în vinul fiert. Ingredientul special care îi dă o savoare deosebită

Mod de preparare:

Dacă vrei să știi cum faci cel mai bun vin fiert, citește cu atenție acești pași simpli. Într-o oală se pune vinul la fiert împreună cu piperul, cuişoarele și scorțișoara. Atunci când ies primii aburi din el se completează cu mierea și se amestecă încontinuu.

La primul clocot se ia de pe foc și se acoperă aproximativ 15 minute. De obicei, alcoolul fierbe la 70° C. Ca să nu se piardă din alcool, oala trebuie să fie de metal și acoperită. Portocala se curăţă de coajă, iar feliuţele decojite se pun în căni. Se servește cald!

Citește și: Cum faci vin fiert aromat, nu foarte românesc și te bucuri de un cocktail în același timp

Vin fiert – origini

Vinul fiert, băutura vedetă a iernii, datează încă din timpul Imperiului Roman. Pe atunci se numea Conditium Paradoxum și ajuta foarte mult la digestie.

În antichitate, rețeta era preparată altfel: vin, miere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. Abia în Evul Mediu au fost treptat și alte condimente la vin fiert, precum scorțișoara și cuișoarele.

Aceste condimente nu erau folosite pentru a îmbunăți gustul vinului, ci să-i îmbunătățească conservarea și să-i mascheze gustul oxidat. Mult mai târziu au fost adăugate și citrice în vin, cum ar fi merele. Tradiția vinului fiert s-a răspândit rapid și în țările nordice și estice.

Într-un manuscris din secolul IX d.Hr.,’De Re Coquinaria’, se dădea rețeta vinului fiert. Pentru a obține un bun ‘conditum paradoxum’, romanii puneau la fiert miere, piper, mastic, foi de dafin, șofran și sâmburi din curmale, lăsați în prealabil la macerat tot în vin.

Când a fost inventat vinul fiert

Amestecul obținut era apoi ‘cupajat’ cu un vin bun de calitate, astfel încât licoarea finală să rămână dulce și aromat. Tot la vremea respectivă, vinul fiert era un fel de energizant la drum lung. Astfel, vinul fiert se servea drumeților care poposeau la cabane.

Cu toate acestea, se spune că vinul fiert are rădăcini mult mai vechi. Înainte de Hristos, grecii foloseau vinul fiert în scop medicinal. În băutura alcoolică se lăsau la macerat diverse plante și condimente. Licoarea obținută era consumată rece sau caldă, după preferințe.

Pe vremea lui Hipocrate, vinul fiert era denumit Ipocras (Ypocras) și era consumat cu încredere. Astfel, în orașul Montpellier, în secolul al XIII-lea, oamenii făceau comerț cu această băutură. Ingrediente și condimentele care intrau în vinul fiert erau aduse tocmai din Orient.

Totodată, în Franța secolului al XIX-lea, vinul aromatizat cu zahăr și scorțișoară purta denumirea de ‘vin a la française’ și era servit călătorilor în hanuri. Tot atunci, comercianții îl scoteau la vânzare gata preparat după rețetele proprii.

Moda vinului fiert s-a transmis și la noi în țară. Majoritatea cabanelor de la munte își servesc oaspeții cu o cană fierbinte de vin fiert.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Adrian Alexandrov a călcat pe bec. Elena Udrea a aflat la Târșor
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Doliu în fotbalul românesc. Fostul președinte al celor de la Dinamo s-a stins în noaptea de joi spre vineri
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro