Cum faci cel mai bun dovleac copt. Secrete de la bunici pentru un gust ca în copilărie 

de: Anca Lupescu
18 10. 2023

Toamna aduce cu sine o mulțime de bunătăți, dar cu siguranță cel mai așteptat este dovleacul. De la miros, aromă, textură și zecile de feluri în care îl poți folosi, dovleacul este mai mult ca sigur vedeta toamnei. Cum faci cel mai bun dovleac copt? Care sunt secretele pentru a avea un dovleac copt minunat de fiecare dată? Acest desert este super ușor de pregătit și cu siguranță ai toate ingredientele deja acasă.

Rețetă bunicii de dovleac copt

Ca să faci dovleac copt ai nevoie de foarte puține ingrediente. Trebuie să iei un dovleac turcesc și câteva condimente.

Citește și: Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust unic, cu o aromă specială

Iată de ce ai nevoie:

  • 1 dovleac mare
  • 3-4 batoane de scorțișoară
  • 1 lingură de ulei sau unt
  • Miere 

Începe prin a spăla bine coaja dovleacului. Șterge-l cu grijă pentru a îndepărta orice impurități. Apoi, taie dovleacul pe jumătate. Cu ajutorul unei linguri, îndepărtează nervurile și semințele din interiorul celor două jumătăți de dovleac. Dacă vrei, poți coace semințele într-o tigaie, presărate cu puțină sare, pentru a le savura ulterior.

Taie cele două jumătăți de dovleac în felii groase, astfel încât să obții cam 4-5 felii groase din fiecare jumătate de dovleac. Ia o tavă mare de copt și tapeteaz-o cu hârtie de copt, apoi așază feliile de dovleac în tavă.

Adaugă batoanele de scorțișoară printre feliile de dovleac. Poți să le ungi ușor cu ulei ca să-și elibereze aroma în timpul procesului de coacere sau poți înmuia batoanele de scorțișoară înainte în apă pentru câteva minute.

Poți presăra, de asemenea, puțină pudră de scorțișoară peste feliile de dovleac, dar reține că aceasta va influența culoarea finală a preparatului.

Citește și: Cea mai gustoasă rețetă de plăcintă cu dovleac. Desert de toamnă cu un ingredient secret

Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius și introdu tava cu feliile de dovleac pe raftul din mijloc. Coace dovleacul timp de 40-50 de minute, în funcție de cât de matur este acesta. Pe la jumătatea timpului de coacere, întoarce feliile de dovleac de pe o parte pe cealaltă pentru a le asigura o coacere uniformă.

În ultimele 10 minute ale timpului de coacere, unge feliile de dovleac cu miere. Acest pas este opțional, dar va adăuga un gust mai dulce dovleacului.

Cum faci cel mai bun dovleac copt

Dovleacul copt este delicios atât servit cald, cât și rece. Poți să-l servești cu miere sau cu sirop de arțar, pentru un plus de dulceață și savoare. 

În copilărie, bunica folosea doar miere naturală de albine pentru a înnobila gustul dovleacului. Prin urmare, poți alege această variantă pentru a recrea gustul autentic al desertului din vremurile copilăriei tale. Dacă nu ai miere la îndemână, presară pe feliile de dovleac zahăr tos.

Citește și: Ce să adaugi în aluat pentru cea mai delicioasă plăcintă cu dovleac. Este secretul bunicilor de zeci de ani

După ce ai copt dovleacul, poți să mănânci feliile ca atare, dar poți să le faci piure și să le transformi în mini plăcinte sau mini tarte cu dovleac. 

Alternativ, poți face chec cu dovleac sau poți adăuga piureul în aluatul de pâine pentru un gust senzațional.

Dovleacul copt este un desert simplu și sănătos, care amintește de gustul copilăriei. Secretul constă în alegerea unui dovleac de calitate, pregătirea lentă a ingredientelor și câteva condimente.

Dovleacul copt poate fi servit ca desert sau inclus în diverse preparate sărate, inclusiv paste sau sosuri, așa că nu ezita să experimentezi și să te bucuri de aroma și gustul său minunat în diferite feluri.