Cozonacul nu trebuie să îți mai dea bătăi de cap. Există o metodă foarte ușoară să îl prepari pentru familia ta fără să te pricepi neapărat la frământat. Trebuie doar să urmezi cu atenție pașii de mai jos și să pui cantitățile corecte de ingrediente. Iată cea mai simplă rețetă de cozonac pentru Paște! Nu îți trebuie multă îndemânare pentru el și nici nu îți vei pierde mult timp în bucătărie.
Nu trebuie să fie o provocare să faci cozonacul de sărbători. Paștele se apropie, iar vedeta este din nou preparatul acesta dulce. Acesta era un test special făcut de soacre în vremurile apuse pentru a vedea dacă nora este cu adevărat gospodină.
Lucrurile s-au schimbat, tradițiile nu mai sunt aceleași, iar anumite activități sunt mult mai ușoare de făcut decât înainte. Poți face foarte simplu cozonac fără frământare.
500 g făină
300 ml lapte călduț
100 g zahăr
100 g unt topit
7 g drojdie uscată
3 gălbenușuri
coaja de la o lămâie
o păstaie de vanilie
sare
200 g nucă măcinată
20 g cacao
80 g zahăr pudră
100 g rahat
Amestecă toate ingredientele până ce se omogenizează, lasă la dospit până se dublează volumul și lasă totul la cald. După ce a dospit trebuie să îl pui la frigider pentru 12 ore, după care să îl răstorni în tăvile alese de tine.
Lasă preparatul la copt pentru 35-40 de minute la 180 de grade. Este ideal să îl ungi la jumătatea procesului cu gălbenuș de ou sau miere, ulterior să îl scoți. În felul acesta va avea o crustă minunată.
Un truc știut de gospodine este abia după ce îl scoți din cuptor. Mai exact, unge-l încă o dată doar cu miere, iar mai apoi presară pe deasupra zahăr sau o combinație de zahăr și nucă măcinată.
Desigur că cel împletit în trei este preferat de români. Acesta are un aspect incredibil, dar trebuie neapărat să ai grijă la modul în care îl frămânți. El este mai pretențios pentru că odată întinse foile cu sucitorul, aluatul își poate pierde din volum la coacere.
Ai grijă să nu faci acest pas cu toată forța, ci lasă coca să respire și întinde-o pe cât de ușor posibil. Specialiștii recomandă să nu exagerezi cu umplutura pentru că poate îngreuna fâșiile de aluat în timp ce se gătesc. Cel mai bine este să faci un echilibru între rahat, nucă și crema de cacao sau să faci cozonaci diferiți cu fiecare ingredient.