Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. Este o sărbătoare încărcată de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe chiar și astăzi. În aceasta zi, gospodinele pregătesc delicioșii mucenici. Iată cum faci cei mai buni mucenici de post.
Rețeta de mucenici diferă de la o zonă la alta. În Moldova, aceștia sunt făcuți din aluat de cozonac, iar în Muntenia sunt fierți. Cu toate acestea, rezultatul final este mereu delicios, indiferent de rețetă. Dacă țineți post, puteți încerca această rețetă de mucenici moldovenești de post. Este ușor de făcut, iar toată familia va aprecia acești mucenici. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat veți avea nevoie de:
Pentru glazură:
Pentru sirop:
Citește și: Reţeta tradiţională de mucenici munteneşti fierţi. Ingredientul care nu are ce căuta în preparat
Începem prin prepararea aluatului pentru mucenicii de post moldovenești. Pentru început, trecem făina prin sită, după care o lăsăm la temperatura camerei timp ce circa 30 de minute.
Mai apoi, amestecăm drojdia, alături de o linguriță de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Acoperim bolul cu un prosop și lăsăm drojdia la dospit timp de aproximativ 10 minute, până își dublează volumul.
Urmează să adăugăm sarea, esența, coaja de lămâie, uleiul și restul de apă caldă și zahăr pe care îl mai avem. Amestecăm compoziția foarte bine până se dizolvă, după care turnăm încet, în timp ce amestecăm încontinuu, amestecul lichid peste drojdie.
Aluatul trebuie frământat până nu mai este lipicios. Îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la cald până în dublează volumul și el. Când observăm că s-a făcut mare, putem începe să modelăm mucenicii.
Pentru a modela mucenicii, presărăm puțină făină pe masă, apoi trebuie să rupem bucăți mici din aluat și să modelăm șnururi subțiri și lungi. Tehnica este destul de simplă: împletește câte două șnururi de aluat și formează mucenicii sub forma cifrei opt, lipește-le capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor.
Apoi, tapetăm o tavă cu hârtie de copt și așezăm ușor mucenicii în ea, după care o băgăm la cuptor la 180 de grade Celsius. Aceștia au nevoie de circa 3-35 de minute pentru a se coace. Atunci când mucenicii sunt gata, îi scoatem din cuptor și îi lăsăm la răcit timp de câteva minute.
În tot acest timp, cât se răcesc mucenicii, putem prepara siropul. Începem prin a fierbe apa cu zahărul și esența până când observăm că zahărul de dizolvă complet. După, amestecăm miere cu puțin sirop și glazurăm mucenicii, apoi adăugăm imediat nuca măcinată. Mucenicii sunt gata. Poftă bună!