Cum faci cei mai buni cartofi prăjiţi. Se gătesc de trei ori, e reţeta unui Chef cu stele Michelin
Cum faci cei mai buni cartofi prăjiţi. Un bucătar din Marea Britanie a lucrat trei ani de zile ca să descopere rețeta celor mai savuroși cartofi prăjiți. În cele din urmă, a fost onorat cu stele Michelin. Cartofii trebuie să fie gătiți de nu mai puțin de trei ori. Cum trebuie să procedezi pentru un rezultat gustos. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.
Secretul celor mai buni cartofi prăjiți
Heston Blumenthal este considerat unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Însă înainte de a obține acest titlu, a luptat din greu pentru a descoperi savoarea mâncărurilor pe care le-a inclus în meniul restaurantului său, Fat Duck. Astfel s-a întâmplat în anul 1992, când a încercat să găsească secretul celor mai buni cartofi prăjiți.
Heston Blumenthal a analizat timp de trei ani de zile metodele de gătire a cartofilor prăjiți, pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător. Abia în anul 1995, a reușit să includă rețeta celor mai buni cartofi prăjiți în meniul restaurantului său, pentru care a primit și stele Michelin.
„Este prima rețetă pe care aș putea să o descriu ca fiind a mea”, spunea Cheful Heston Blumenthal.
Secretul celor mai buni cartofi prăjiți constă, potrivit chefului, în metoda triplă de gătire. Practic, cartofii trebuie fierți o singură dată, înainte de a-i prăji de două ori. În acest fel, exteriorul mâncării va fi crocant, iar interiorul moale.
Cum faci cei mai buni cartofi prăjiţi
De ce ai nevoie:
- tuberculi de cartofi (soi pentru cartofi prăjiți);
- apă la temperatura camerei;
- vas de bucătărie antiaderent, din fontă sau inox;
- ulei de floarea soarelui, rapiță sau arahide;
- sare.
Mod de preparare:
- Se curăță și se spală cartofii foarte bine, pentru a îndepărta amidonul.
- Se taie tuberculii de cartofi în forma dorită.
- Se pun cartofii la fiert, în apă cu sare, la flacără mică, pe aragaz.
- Se lasă cartofii la scurs, după 10-20 de minute, înainte ca apa să dea în clocot.
- Se pun cartofii la congelator, după ce s-au răcit, pentru o oră.
- Se pregătește vasul în care urmează să fie gătiți cartofii.
- Se pune puțin ulei în vasul de bucătărie.
- Se pun cartofii la prăjit, la o temperatură de 130 de grade Celsius, pentru 5 minute, până când capătă o crustă aurie.
- Se lasă cartofii la scurs, din nou, apoi se congelează încă o oră.
- Se pun cartofii congelați la prăjit, la o temperatură de 180 de grade Celsius, până devin crocanți.
După ce ai terminat de gătit cartofii prăjiți, lasă-i din nou la scurs pentru a scăpa de orice urmă de umiditate. Poți să presari deasupra lor sare sau alte ingrediente, în funcție de propriile tale preferințe. Indiferent de cum alegi să îi mănânci, nu vei rămâne dezamăgit de rezultat. Poftă bună!