În fiecare an ne chinuim să conservăm prospețimea fructelor, făcând dulceață. Așa punem deoparte câte puțin din aroma fiecărui fruct. Începe sezonul cireșelor și dulceața de cireșe este una dintre preferatele adulților și ale copiilor. Se face foarte ușor dacă respectăm întocmai rețeta inspirată de pe lecturisiarome.ro, iar rezultatul va fi delicios.
Se curăță cele 3 kilograme de cireșe de sâmburi, se pun într-o oală încăpătoare, se pune zahărul peste ele și se amestecă ușor pentru a nu strivi cireșele. Se poate pune și mai mult zahăr, pentru cei care doresc ca dulceața să fie foarte dulce, mergând până la un kilogram de zahăr la un kilogram de cireșe, dar așa iese perfectă. Se pune capacul și se dă la frigider peste noapte, pentru ca zahărul să se topească și să se formeze siropul.
Dulceața se fierbe până când se leagă siropul de cireșe dulci. (Pentru a ne da seama dacă dulceața este gata, se ia o cantitate mică de sirop, cu ajutorul unei lingurițe și se picură într-un pahar cu apă rece. Dacă nu se desface picătura care care în pahar, atunci înseamnă că dulceața de cireșe dulci este gata.
Spre final, când dulceața nu mai formează spumă, se adaugă și zeama de la o lămâie, după care se mai dă un clocot. Când este gata, se ia de pe foc, se lasă 15 minute, apoi se pune în borcane sterilizate, în prealabil, în cuptor. Se procedează astfel până se termină dulceața din oală. Se strâng capacele borcanelor cât de tare se poate.
Se întorc borcanele invers, cu capacul în jos, pentru a forma vid și se acoperă cu o pătură groasă. Se lasă acolo până se răcesc definitiv, după care se pot duce în cămară sau beci.