Cum faci castraveți murați la soare, rețeta folosită de bunicile noastre

de: Ana Chivu
15 07. 2022

Castraveții murați sunt iubiți de toată lumea. Există numeroase rețete cunoscute de gospodine. Unele din ele îi fac în saramură simplă, iar altele îi pun la borcane în oțet, multe boabe de piper și hrean. Câteva dintre acestea au surprins cu o altă modalitate care pare chiar mai simplă decât cele cunoscute. Cum poți să faci castraveți murați la soare? Rețeta este cunoscută în special de bunicile noastre. Iată cum trebuie să procedezi!

Rețetă de castraveți murați la soare: cum să îi faci?

Murăturile sunt consumate în orice anotimp. Cu toate astea, majoritatea gospodinelor le pregătesc la final de vară sau început de primăvară. Românii iubesc în special castraveții murați, varza murată și gogonelele. Desigur că în funcție de zona țării se mai pun la fermentat diverse legume sau chiar fructe.

Cu siguranță și tu te întrebi de ce multe dintre ele nu au gustul din copilărie, atunci când erau pregătite special de bunici. O rețetă veche arată că în special castraveții trebuie să fie lăsați la soare. Ai mai jos ingrediente pentru 6 litri de apă. Poți să tai castraveții pe rând, în timp ce îi pui cu grijă în borcan. Nu trebuie să risipești și să îi tai înainte de a-i pune în recipiente.

  • Ingrediente

1 litru de otet pt muraturi
6 linguri sare grunjoasa pt muraturi
600 gr zahar
2 plicuri pikant fix

castraveti
ceapa
morcov
hrean
foi de dafin

Mod de preparare: pas cu pas

Spală castraveții, taie capetele și mai apoi în patru pe lungime. Aranjează fiecare bucată într-un borcan cât mai strâns și pune între ele crenguțe de condimente. Multe gospodine pun hrean, boabe de muștar, boabe de piper sau cimbru ori bețe de mărar. Unele doamne adaugă și chimen pentru o aromă mai aparte.

Toarnă sarea furnizată într-un litru de apă și amestecă până se dizolvă. Pune deasupra o felie de pâine uscată și acoperă borcanul cu o farfurie. Pune recipientul într-un loc cald și cu puțină soare în timpul zilei. A doua zi vei observa cum apa devine tulbure și castraveții își pierd culoarea verde. Lasă-i așa pentru trei sau patru zile și sunt gata de degustare.

Acest proces funcționează și în cazul altor legume sau fructe, dar ele trebuie să aibă o textură mai cărnoasă. Nu este neapărat indicat să prepari astfel roșiile sau gogonelele. Mulți oameni nu preferă să consume murăturile care nu sunt acre și cred că oțetul le ține proaspete și gustoase pentru mai mult timp.