Rémoulade este un sos rece francez pe bază de maioneză și, deși este asemănător cu sosul tartat, este deseori mai galben, uneori aromat cu ingredientul curry, conținând în unele variante și murături tocate. Poate conține și hrean, boia, hamsii, capere și multe alte ingrediente, în funcție de regiune. El poate fi preparat ușor acasă și poate însoți preparate din carne sau din legume.
Baza sosului este maioneza, din care îți trebuie o cană. La această cantitate de sos ai nevoie de un castravete murat, o lingură de muștar și una de capere. Completează cu suc de lămâie, pătrunjel tocat, tarhon, sare și piper, după bunul plac. Amestecă toate ingredientele într-un castron și ai ajuns la final.
Există două explicații opuse. Potrivit TVFi, termenul provine din vechiul substantiv „remolade” (1740) sau „remoulade” (1746), derivat din rouchi remola („hrean gri”, „ridiche neagră”) și ramolos („hrean”). Potrivit lui Littré4 și Joseph Favre (1883), care îl scriu respectiv „remolade”, „remoulade” și „remoulade”, termenul provine de la verbul „remoudre” prin „remoulu” (măcinat de două ori), deoarece ingredientele erau amestecate energic într-un vas.
Sosul tartar se prepară din ouă fierte, maioneză, murături, capere și măsline, peste care se adaugă uneori hrean, castraveți murați, oțet, suc de lămâie și ierburi, cum ar fi mărar sau pătrunjel. Nu include muștar, ceea ce îl diferențiază de sosul remoulade. Acest sos se folosește lângă mâncăruri cu fructe de mare, pește, cartofi prăjiți, stridii prăjite, sandvișuri cu pește sau cu carne de vită și multe alte preparate similare.