Cum faci acasă cea mai gustoasă baba ganoush. Ingredientul secret din salata de vinete arăbească

de: Ștefan R. Apostol
05 03. 2022

În arabă, „baba” înseamnă „tată”, iar „ghanoush” înseamnă răsfățat. Acest fel de mâncare, baba ganoush (tată răsfățat) este companionul mai cremos al hummusului. Populară în țările arabe din întregul Orient Mijlociu, este, de asemenea, un aperitiv obișnuit pe masa evreilor sefardici. În Israel, este cunoscută sub numele de salată de vinete, sau Salat Hatzilim. Uneori se prepară cu ardei copți prăjiți și adesea se adaugă maioneză pentru a o îmbogăți. Există și baba ghanoush dulce, cu un strop de zahăr în ea. Există nenumărate variante pe această temă.

Secretul pentru a face cel mai bun baba ganoush

Făcută doar cu cinci ingrediente simple, această rețetă autentică din Orientul Mijlociu poate fi preparată pe grătar sau la cuptor. Plin de aromă, complexitate și profunzime, baba ganoush este vegan, sănătos, fără gluten, cu conținut scăzut de carbohidrați și keto.

Baba ganoush este o combinație mătăsoasă și luxoasă de vinete, pastă de tahini, usturoi, suc de lămâie și sare, care este amestecată în cea mai cremoasă și delicioasă baie. Este originară din Orientul Mijlociu și este adesea servită cu pita, măsline sau legume ca aperitiv savuros.

Ceea ce conferă acestei rețete aroma sa unică și autentică este elementul de fum, care poate fi obținut prin prăjire la grătar sau prin prăjire în cuptor, cu un mic truc. Făcute în mod tradițional, vinetele sunt de obicei carbonizate în cenușă, prăjite la foc de lemne sau coapte în cuptorul cu lemne. De aceea au un gust foarte bun. Acea aromă subtilă de fum se infuzează cu vinetele, creând nimic mai puțin decât divin.

Dar acest mod de a găti nu este accesibil multora dintre noi. Așa că, pentru ușurință și simplitate, există un mod de a aduce această minunată aromă afumată fără prea multă bătaie de cap.

Baba Ganoush tradițional se prepară cu vinete gătite la foc de lemne. ASta conferă vinetelor acea minunată calitate afumată. Această rețetă prezintă dun modu simplu de a adăuga acea minunată aromă subtilă de afumătură la vinete.

Ingrediente simple:

Baba ganoush se prepară din cinci ingrediente simple. Echilibrul dintre aceste ingrediente este cel care face ca această rețetă să fie una extrem de bună.

  • vinete
  • pastă de tahini
  • usturoi
  • sare
  • suc de lămâie

Baba ganoush este vegan, fără gluten și pe bază de plante și, de asemenea, keto-friendly și cu un conținut scăzut de carbohidrați.

Citește și: Burgeri din vinete, o rețetă rapidă și delicioasă. Ideală pentru cei care au renunțat la carne

Baba ganoush pe grătar

În mod tradițional, vinetele sunt prăjite la foc de lemne și de aceea au un gust atât de bun. Majoritatea dintre noi nu avem acces la gătit la foc de lemne. Dar există câteva trucuri pe care le putem folosi pentru a obține această afumătură în baba ganoush.

Frigeți vinetele întregi la grătar cu un pachet de folie cu așchii de lemn pentru a infuza fum în vinete. Puteți, de asemenea, să faceți grătarul pe un foc de lemne sau de cărbuni, sau să carbonizați vinetele în cenușă.

Frigeți vinetele întregi la grătar, tăind fante în părțile laterale ale vinetelor. Tăierea fantelor în vinete asigură o gătire uniformă. De asemenea, permite ca o parte din fum să pătrundă, dând baba ganoush o aromă delicioasă.

Înfășurați ½ cană de așchii de lemn, cum ar fi arin, măr sau mesquite, în folie de aluminiu și creați un pachet de folie. Păstrați așchiile de lemn uscate.

Faceți o gaură cu un cuțit și creați o mică deschidere pentru ca fumul să iasă. Așezați pachetul de folie pe grătar, lângă vinete. Puneți-l pe grătar puțin mai devreme pentru a începe să fumege. Frigeți vinetele, asigurându-vă că închideți capacul. Astfel  fumul va rămâne înăuntru.

Odată ce vinetele sunt bine carbonizate pe toate părțile, puneți-le într-un castron, împreună cu pachetul de folie cu așchii de lemn. Acoperiți totul bine cu folie de aluminiu până când se răcesc suficient de bine pentru a fi manipulate. Lăsați-le la răcit aproximativ 20 de minute.

În esență, vă creați propriul „fum lichid” din căldura și lichidul care iese din vinete, pe măsură ce acestea se răcesc. Așa că acoperiți-o bine. Salvați ceea ce a rămas pe fundul castronului, lichidul afumat, făcut în casă. Îl veți folosi pentru a condimenta baba ganoush.

Decojiți vinetele carbonizate și tocați-le. Ceea ce veți obține în final este aproximativ 2 cești de pulpă de vinete. Strecurați vinetele tocate. Lăsați-le să se scurgă timp de aproximativ zece minute.

Păstrați doar lichidul afumat din castronul anterior. Încorporați restul ingredientelor, împreună cu 1-2 linguri din lichidul afumat pe care l-ați păstrat de pe fundul bolului.

Concluzia și să ne așezăm la masă!

Serviți baba ganoush într-un castron puțin adânc, cu un strop de ulei de măsline de bună calitate, un strop de fulgi de ardei iute de Alep, sau condimente zaatar, Dukkah sau sumac, și câteva ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjel. Poftă bună!