Cum faci acasă cea mai bună piftie. Rețeta simplă, dar veche de zeci de ani. Iese un deliciu

de: Dumitrache Diana
31 12. 2020

Cu siguranţă, este mâncarea tradiţională a lunii decembrie, însă puţine gospodine se încumetă să o prepare. Iată cum faci acasă cea mai bună piftie de porc respectând o reţetă simplă, dar veche de zeci de ani. Toţi cei dragi o să te felicite pentru rezultat.

Aşa faci cea mai bună piftie de porc

În luna decembrie, odată cu tăierea porcului şi cu venirea sărbătorilor de iarnă, toţi românii prepară acest fel de mâncare tradiţional. Puţine gospodine, însă, ştiu această reţetă simplă, dar veche de zeci de ani. Dacă şi tu vrei să îi uimeşti pe cei dragi, atunci trebuie să afli cum faci acasă cea mai bună piftie de porc, după indicaţiile din “Cartea de bucătărie – 1501 feluri de mancăruri”, apărută în anul 1935.

Ingrediente necesare pentru piftia de porc:

  • 4-6 picioare de porc
  • 2 urechi de porc
  • 2 codiţe de porc
  • 1 căpăţâna de usturoi
  • 1 ceapă
  • sare
  • boabe de piper

Mod de preparare:

Spală carnea, apoi pune-o la fiert într-o oală încăpătoare. Când dă în clocot, aruncă apa şi spală totul cu apă rece. Carnea se pune din nou la fiert împreună cu ceapa, sarea şi câteva boabe de piper. La 3 kg de carne se folosesc 6 litri de apă.

Dă focul foarte încet şi lasă să fiarbă până când carnea se desprinde de pe oase. Apoi, ia oala de pe foc şi lasă să se răcească câteva minute. Între timp, curăţă usturoiul, pisează-l, apoi strecoară zeama şi pune usturoiul în ea. Strecoară totul din nou printr-o strecurătoare deasă.

Carnea se rupe fâşii şi se aşază în boluri, apoi se toarnă zeama deasupra. Se dau la rece neacoperite. Abia când se încheagă, acestea pot fi acoperite cu folie alimentară. Se servesc reci împreună cu mămăligă. Ce mai?! Un adevărat deliciu culinar!

Originea piftiei

Deşi ai tinde să crezi că doar românii se bucură de acest fel de mâncare delicios, este bine să ştii că termenul de “piftie” vine de la greci sau de la bulgari. Mai mult, poate fi preparat din crap, curcan, cocos, gască, vită sau ciolan de porc afumat.

Pe lângă gustul său special, “răcitura” este şi foarte sănătoasă, spun specialiştii. Este săracă în calorii, carbohidraţi, dar bogată în proteine.

”Piftia este o formă foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor)”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.