Un răsfăț nu doar pentru papilele gustative, dar și pentru suflet, preparatul cu care ne încântau bunicile și mamele noastre și pe care parcă nu reușim să îl facem exact ca ele, oricât ne-am strădui. De ce? Poate pentru că ingredientele sunt astăzi de altă calitate, poate pentru că s-a schimbat puțin rețeta. Află, din rândurile de mai jos, cum făceau bunicile noastre găluştele pentru supă.
Cine ar putea să refuze o porție de supă cu găluște? Pentru mulți, reprezintă gustul copilăriei, un preparat cu care ne răsfățau bunicile și mamele.
Astăzi, este o apariție rară în meniurile restaurantelor, motivul fiind, cel mai probabil, faptul că nu este prea simplu de făcut, necesitând timp și răbdare – luxuri de care nu dispun cei din bucătăriile localurilor.
De fapt, chiar și când încercăm să le preparăm noi, acasă, rezultatul este, de cele mai multe ori, departe de cel sperat. Găluștele pot ieși tari, prea sfărâmicioase, nici nu se compară cu ce ne puneau în farfurie bunicile. De ce? Poate pentru că ingredientele sunt astăzi de altă calitate sau poate pentru că s-a schimbat puțin rețeta.
Cel mai probabil, bunicile noastre au învățat să facă găluștele pentru supă respectând un mod vechi de prepare. O rețetă din 1940 dezvăluie că pe lista de ingrediente se regăsea untul, care astăzi nu mai este folosit, dar care le dădea un gust aparte şi o textură pufoasă.
Te-ar putea interesa și: Când trebuie să adaugi legumele în supa de găluște pentru un gust savuros. Cât timp trebuie fierte, de fapt
Pentru a face supă cu găluște, vei avea nevoie de:
Te-ar putea interesa și: Cel mai simplu truc pentru găluște pufoase, ca la mama acasă. Nu vei mai da greș niciodată
„Se pune carnea la fiert cu apa rece. Sarea se adauga dupa ce a inceput sa colocoteasca. Spuma se ridica imediat ce s-a format si tot atunci se pune ceapa curatita (nu se pune zarzavat, ca sa ramana gustul intreg de gaina. Se fierbe doar cu o ceapa). Se lasa sa fiarba 3-4 ore la foc potrivit, pana fierbe carnea bine. Se scoate carnea si ceapa si se limpezeste supa turnand putina apa rece. Se lasa sa stea putin si se strecoara. Apoi se pune la fiert cu […] galuste de gris […]
Galuste de gris. 50 g unt, 100 gr. gris, 1 ou, sare. Se freaca untul sau grasimea spuma, se adauga oul, sarea si grisul. Cand supa clocoteste, se ia cu o lingurita din compozitie si se pune in supa sa fiarba, la foc potrivit, sa nu se sfarme. Se serveste cu patrunjel verde tocat. Galustele se cunosc ca sunt fierte, cand se ridica deasupra supei. Din acel moment se lasa sa mai dea cateva clocote”, se precizează în rețetă.