Cum evităm îmbolnăvirea copiilor de hepatita nou apărută. Sfaturi de aur oferit de medicul Mihai Craiu
Oficialii din domeniul sănătății continuă să investigheze o creștere bruscă a cazurilor de hepatită sau de inflamație a ficatului. Noile cazuri sunt înregistrate în rândul copiilor mici. Sunt analizate mai multe cauze posibile. Se pare că un virus comun care provoacă de obicei răceli, vărsături și diaree are un rol important. Chiar dacă copiii se infectează cu adenovirusul, șansele de a dezvolta afecțiunea hepatică sunt extrem de mici, sunt de părere experții. Cu toate astea, există anumiți pași, recomandați și de medicul pediatru Mihai Craiu, care pot preveni o posibilă infectare.
Creștere bruscă a cazurilor de hepatită în rândul copiilor
Cel puțin un copil a murit după ce s-a îmbolnăvit în urma unui focar misterios de hepatită acută care a infectat copii din 10 țări europene, a confirmat OMS. Până la 21 aprilie, au fost înregistrate cel puțin 169 de cazuri de „origine necunoscută” în întreaga lume, a precizat sâmbătă OMS.
„Cazurile au vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani. 17 copii (aproximativ 10%) au necesitat un transplant de ficat; cel puțin un deces a fost raportat.”, a precizat sâmbătă OMS.
OMS a declarat că se investighează în continuare cauza infecțiilor. Organismul ONU a precizat că o infecție cu adenovirus care a dus la hepatită acută este o posibilă opțiune luată în considerare.
Până la data de 21 aprilie, au fost raportate 114 cazuri în Marea Britanie. Alte 13 cazuri de hepatită au fost în Spania și12 în Israel. Oficiali din sănătate vorbesc de 9 cazuri de hepatită în Statele Unite, șase în Danemarca, mai puțin de cinci în Irlanda, câte patru în Olanda și Italia, două în Norvegia și Franța și câte unul în România și Belgia.
Recomandările medicului Mihai Craiu
Odată cu declanșarea focarului de hepatită, experții au încercat să vadă dacă există vre legătură cu vaccinul covid. Concluzia a fost că nu există nicio legătură cu vaccinul COVID-19. Cu toate astea, numărul cazurilor crește inexplicabil, mai ales la cei mici. Medicul pediatru Mihai Craiu a făcut câteva recomandări și care ar fi pașii preventivi împotriva acestui nou flagel:
„Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice. Să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume). Să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția.”, arată Mihai Craiu.
Ce sunt adenovirusurile?
Adenovirusurile pot provoca o serie de boli diferite, de la cele mai ușoare la cele mai grave. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, persoanele infectate cu un adenovirus pot prezenta simptome asemănătoare răcelii sau gripei. Pot avea febră sau dureri în gât, precum și boli mai grave, cum ar fi infecții respiratorii acute precum bronșita sau pneumonia.
De asemenea, pot provoca gastroenterită, o inflamație a stomacului sau a intestinelor care poate cauza diaree, vărsături, greață și dureri de stomac.
Adenovirusul de tip 41 este tulpina particulară identificată ca având o posibilă legătură cu cazurile de hepatită. Acesta provoacă de obicei simptome de diaree, vărsături și febră, precum și simptome respiratorii. Cu toate acestea, OMS a avertizat că posibilitatea ca infecția cu adenovirus să se afle în spatele cazurilor de hepatită acută este doar o teorie, conform EuroNews.