27 feb. 2023 | 13:08

Cum e mai bine, să studiezi în România sau în străinătate? Un student român în Olanda dezvăluie ce trebuie să ai în vedere atunci când te afli în fața unei astfel de alegeri

News
Cum e mai bine, să studiezi în România sau în străinătate? Un student român în Olanda dezvăluie ce trebuie să ai în vedere atunci când te afli în fața unei astfel de alegeri
Student în fața unei universități din afară Sursă foto ilustrativă: scoala9.ro

Sistemul de învățământ din România generează multe îndoilei în rândul părinților, dar și în cel al elevilor, care se izbesc de multe provocări de-a lungul anilor de studiu. Deși există profesori foarte bine pregătiți, din păcate, condițiile insuficiente de lucru și o programă nu foarte bine gândită pot crea adevărate obstacole în traseul educațional al unui elev. Din păcate, aceste probleme, aparent nesemnificative, au șanse mari să creeze repercursiuni grave pentru viitori adulți, angajații în care se transformă micii învățăcei. Un elev român care a ales să studieze în Olanda a povestit cu ce  probleme s-a confruntat atunci când a ales să meargă la studii în străinătate.

„Am vrut să plec în străinătate pentru a scăpa de România”

Mulți tineri vor să plece la studii în străinătate pebntru a fugi de sistemul educațional din România, dar și de limitările pe care ți le impun angajatorii după terminarea studiilor. Un astfel de exemplu este chiar Raul Paraschiv, un elev care a vrut să plece la facultate în Olanda pentru a beneficia de mai multe condiții de studiu, dar și pentru a-și asigura un viitor mai bun.

Cu toată dorința de a face acest lucru, Raul s-a întors în România după un an de studiu în străinătate, la Universitatea Eindhoven. El a plecat în Olanda în 2015, însă s-a întors după un an, pentru că nu a reușit să se adapteze într-o țară atât de diferită de România.

„Am vrut să plec în străinătate pentru a scăpa de România, de mentalitatea din țara noastră, care mi se părea învechită și pentru că îmi doream studii mai bune. Inițial doream să aleg Politehnica, însă am zis să plec în străinătate, în cazul meu în Olanda, unde am studiat electrotehnică”, a povestit Raul Paraschiv, potrivit economedia.ro.

Inițial, Raul a fost încântat de ideea unui nou început și al unor perspective mai bune, însă după ce a trecut euforia schimbării, el a realizat că lucrurile nu sunt așa de roz precum se aștepta. În primul rând, Raul nu s-a putut integra social, astfel că locuitorii erau mult mai rece și mai neprimitori decât românii. Chiar dacă în grupa lui, doar doi studenți erau olandezi și restul străini, tânărul a explicat că atmosfera era destul de tensionată, căci străinii nu erau primiți deloc cu brațele deschise de către cei „de-ai casei”.

Un alt aspect de impact pentru Raul a fost modul în care se distrau olandezii, respectiv, mult mai puțin față de cum era el obișnuit. Acesta a povestit că viața de noapte aproape că nici nu exista, iar intensitatea distracției la petreceri era mult mai mică.

Ce le recomandă tinerilor care doresc să studieze în străinătate

În ciuda acestor dezavaraje, Raul a rămas cu amintiri frumoase și cu o impresie bună din punct de vedere al modului în care era abordat studiul, astfel că lucrurile la facultate erau tratate cu multă seriozitate.

 „Aveai laboratoare cu absolut toate lucrurile pe care aveai nevoie ca să le înveți. Foarte multe proiecte practice în echipă, în grupe. Profesorii te ajutau de foarte multe ori și chiar se implicau”, a povestit tânărul.

Un alt avantaj care în România lipsește cu desăvârșire este acela al transportului în comun, astfel că, în Olanda era gratuit pentru studenți. În plus, Raul a povestit că exista o infrastructură impecabilă pentru călătoritul cu bicicleta.

Cu toate acestea, Raul a ales să revină în țară în 2016, unde s-a înscris la Universitatea Maritimă din Constanța, studii pe care le-a finalizat.

În ciuda faptului că nu a avut parte de o experiență 100% satisfăcătoare în străinătate, Raul le recomandă celor care își doresc să studiee în străinătate să o facă, atâta timp cât efoturile depuse de părinți în acest sens nu sunt exagerat de mari.

„Consider că mental depinde de el, depinde de persoana în sine. Dacă te stresează foarte mult din punct de vedere mental, că e un schimb de la 180 de grade. Nu este atât de simplu.

Eu am crezut că e simplu, că pot realiza orice, dar nu a fost să fie așa și dacă nu ești puternic mental, poți să clachezi, așa cum a fost în cazul meu și m-am întors acasă. Dar cunosc oameni care s-au mutat acolo, au făcut facultatea acolo, master, doctorat și continue să lucreze”, a dezvăluit tânărul.

Mai mult, Raul susține că dacă ar mai avea o a doua șansă de a studia în afară, ar alege să-și încerce norocul încă o dată, însă și-ar alege cu mai multă atenție țara: „Cred că m-aș duce în Europa de Nord, în Suedia, Danemarca, Norvegia, una dintre aceste țări”.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro