Grătarul e un fel de tradiție neoficială a românilor. Chiar și așa, impactul asupra sănătății e incredibil de negativ. Cel puțin dacă judeci după nivelul de fum.
Grătarul e atât o activitate, cât și un mod de-a prepara carnea. Fie că vorbim de mielul de Paște, fie că sunt fripturile de porc pentru iarnă, grătarul face parte din cultura alimentară a românilor. Ceea ce ne duce la vestea proastă: e periculos pentru sănătate.
Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi aduce fum cât 10 pachete de ţigări, informează Știrile Pro TV.
Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, este la rândul lui fumător cronic. Mai aplicat, 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din 10 pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.
Lucrurile s-ar putea agrava dacă folosești anumite tipuri de lemn sau diverși cărbuni din comerț mai nocivi din cauza modului în care au fost prelucrați.
Desigur, există o soluţie care face prepararea mai puţin nocivă.
Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă este cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Asta dacă găsești suficienți coceni pentru un grătar serios. Mai poți încerca și coardă de viță de vie.
E aruncată de viticultori ca să fie producția de struguri mai mare. Din aceasta rezultă, prin ardere, o cantitate mult mai mică de gudron.
Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi în România. Şi le vând pe post de delicatesă.
Probabil te întrebi dacă te ajută un ulei pus la începutul grătarului, ca să se aprindă focul mai repede. Ei bine, uleiul la început de grătar nu ajunge pe carne pentru că e la începutul arderii, la începutul grătarului. Sunt compuşi volatili care se duc imediat. Deci nu se adaugă la aliment.