05 nov. 2018 | 08:47

Dramă pentru români: cum îți distruge sănătatea carnea la grătar

Sănătate
Dramă pentru români: cum îți distruge sănătatea carnea la grătar

Grătarul e un fel de tradiție neoficială a românilor. Chiar și așa, impactul asupra sănătății e incredibil de negativ. Cel puțin dacă judeci după nivelul de fum.

Grătarul e atât o activitate, cât și un mod de-a prepara carnea. Fie că vorbim de mielul de Paște, fie că sunt fripturile de porc pentru iarnă, grătarul face parte din cultura alimentară a românilor. Ceea ce ne duce la vestea proastă: e periculos pentru sănătate.

Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi aduce fum cât 10 pachete de ţigări, informează Știrile Pro TV.

Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, este la rândul lui fumător cronic. Mai aplicat, 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din 10 pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.

Lucrurile s-ar putea agrava dacă folosești anumite tipuri de lemn sau diverși cărbuni din comerț mai nocivi din cauza modului în care au fost prelucrați.

Cum poți prepara carnea la grătar ceva mai sănătos

Desigur, există o soluţie care face prepararea mai puţin nocivă.

Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă este cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Asta dacă găsești suficienți coceni pentru un grătar serios. Mai poți încerca și coardă de viță de vie.

E aruncată de viticultori ca să fie producția de struguri mai mare. Din aceasta rezultă, prin ardere, o cantitate mult mai mică de gudron.

Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi în România. Şi le vând pe post de delicatesă.

Probabil te întrebi dacă te ajută un ulei pus la începutul grătarului, ca să se aprindă focul mai repede. Ei bine, uleiul la început de grătar nu ajunge pe carne pentru că e la începutul arderii, la începutul grătarului. Sunt compuşi volatili care se duc imediat. Deci nu se adaugă la aliment.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ceaușescu, incident bizar la Casa Albă. Dictatorul, lângă președintele de 100 de ani
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro