Lovitură de proporții pentru IKEA, una dintre cele mai mari companii care produce, printre altele, și mobilier. În urma unei investigații, s-a constatat că gigantul distruge pădurile de la noi din țară. De unde se aprovizionează și ce nereguli ar fi în interiorul acestei industrii.
Un studiu realizat de organizația non-guvernamentală Greenpeace a dezvăluit că producătorii responsabili cu unele dintre cele mai populare articole IKEA se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri seculare din Europa. Multe dintre ele se situează în Carpații României și aparțin chiar ariilor protejate Natura 2000.
Conform raportului pus la dispoziție de Greenpeace, 7 producători de produse IKEA celebre, precum scaunele INGOLF și paturile pentru copii SNIGLAR, sunt implicați în exploatarea pădurilor cu valoare de conservare ridicată din Carpații românești. Astfel, compania ar fi devenit un adevărat pericol pentru spațiile naturale de la noi din țară.
Conform aceleiași surse, nu mai puțin de 30 de tipuri de astfel de produse furnizate de acești producători au fost descoperite în magazinele IKEA din 13 țări europene. Printre acestea se numără și Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Polonia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.
„Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. IKEA trebuie să își respecte propriile promisiuni de sustenabilitate și să își curețe lanțul de aprovizionare de distrugerea pădurilor bătrâne”, transmite Robert Cyglicki, director al campaniei pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est.
Greenpeace are un mesaj clar pentru IKEA: ar trebui să ajute natura și să o protejeze de marile pericole, „în loc să contribuie la actuala criză climatică și de biodiversitate”.
Greenpeace admite faptul că mobilierul reprezintă o modalitate optimă de conservare a lemnului, de a da valoare materiei prime de la doi in țară, Totuși, organizația nu înțelege de ce marile companii trebuie să profite tocmai de zonele cele mai valoroase fin punct de vedere al biodiversității.
Problema, potrivit Greenpeace, este că firmele și autoritățile încearcă să evite catalogarea pădurilor drept păduri virgine sau vechi tocmai pentru a evita să fie trase la răspundere. Astfel, defrișează din zonele de interes fără a suporta consecințele.
În prezent, doar puțin peste 2% din pădurile din Munții Carpați se află sub protecție strictă și sunt tratate corespunzător. În același timp, potrivit datelor oficiale, doar 7% din pădurile din România au o vechime mai mare de 120 de ani, semn că majoritatea au fost defrișate.
„Pe baza informațiilor publice disponibile, IKEA este cel mai mare client al produselor fabricate de majoritatea acestor companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca lemnul problematic să ajungă în mobilierul IKEA. Potrivit raportului, acest lucru pare sigur în cazul unui singur producător, Plimob, deoarece Plimob produce practic exclusiv pentru IKEA.
Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta rezultatele acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile. Dintre producători, unul a recunoscut că a primit lemn dintr-o zonă Natura 2000, declarând că o astfel de distrugere nu este ilegală, în timp ce mai mulți nu au răspuns”, transmite Greenpeace.
Conform Strategiei UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate prin lege. Cine nu se supune regulilor, ar trebui să răspundă legal pentru faptele sale, care afectează serios mediul încojurător.