10 apr. 2024 | 17:10

Cum distruge IKEA pădurile din România. Investigația făcută de Greenpeace în țara noastră

Diverse
Cum distruge IKEA pădurile din România. Investigația făcută de Greenpeace în țara noastră
Cum distruge IKEA pădurile din România. Investigația făcută de Greenpeace în țara noastră

Lovitură de proporții pentru IKEA, una dintre cele mai mari companii care produce, printre altele, și mobilier. În urma unei investigații, s-a constatat că gigantul distruge pădurile de la noi din țară. De unde se aprovizionează și ce nereguli ar fi în interiorul acestei industrii.

IKEA, un pericol pentru pădurile românești?

Un studiu realizat de organizația non-guvernamentală Greenpeace a dezvăluit că producătorii responsabili cu unele dintre cele mai populare articole IKEA se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri seculare din Europa. Multe dintre ele se situează în Carpații României și aparțin chiar ariilor protejate Natura 2000.

Conform raportului pus la dispoziție de Greenpeace, 7 producători de produse IKEA celebre, precum scaunele INGOLF și paturile pentru copii SNIGLAR, sunt implicați în exploatarea pădurilor cu valoare de conservare ridicată din Carpații românești. Astfel, compania ar fi devenit un adevărat pericol pentru spațiile naturale de la noi din țară.

Conform aceleiași surse, nu mai puțin de 30 de tipuri de astfel de produse furnizate de acești producători au fost descoperite în magazinele IKEA din 13 țări europene. Printre acestea se numără și Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Polonia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

„Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. IKEA trebuie să își respecte propriile promisiuni de sustenabilitate și să își curețe lanțul de aprovizionare de distrugerea pădurilor bătrâne”, transmite Robert Cyglicki, director al campaniei pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Greenpeace are un mesaj clar pentru IKEA: ar trebui să ajute natura și să o protejeze de marile pericole, „în loc să contribuie la actuala criză climatică și de biodiversitate”.

Ce s-a ales de pădurile vechi ale României

Greenpeace admite faptul că mobilierul reprezintă o modalitate optimă de conservare a lemnului, de a da valoare materiei prime de la doi in țară, Totuși, organizația nu înțelege de ce marile companii trebuie să profite tocmai de zonele cele mai valoroase fin punct de vedere al biodiversității.

Problema, potrivit Greenpeace, este că firmele și autoritățile încearcă să evite catalogarea pădurilor drept păduri virgine sau vechi tocmai pentru a evita să fie trase la răspundere. Astfel, defrișează din zonele de interes fără a suporta consecințele.

În prezent, doar puțin peste 2% din pădurile din Munții Carpați se află sub protecție strictă și sunt tratate corespunzător. În același timp, potrivit datelor oficiale, doar 7% din pădurile din România au o vechime mai mare de 120 de ani, semn că majoritatea au fost defrișate.

„Pe baza informațiilor publice disponibile, IKEA este cel mai mare client al produselor fabricate de majoritatea acestor companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca lemnul problematic să ajungă în mobilierul IKEA. Potrivit raportului, acest lucru pare sigur în cazul unui singur producător, Plimob, deoarece Plimob produce practic exclusiv pentru IKEA.

Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta rezultatele acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile. Dintre producători, unul a recunoscut că a primit lemn dintr-o zonă Natura 2000, declarând că o astfel de distrugere nu este ilegală, în timp ce mai mulți nu au răspuns”, transmite Greenpeace.

Conform Strategiei UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate prin lege. Cine nu se supune regulilor, ar trebui să răspundă legal pentru faptele sale, care afectează serios mediul încojurător.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro