Cum cureți rapid vinetele coapte, chiar dacă sunt încă fierbinți. Trucul bucătarilor profesioniști
Cum cureți rapid vinetele coapte, chiar dacă sunt încă fierbinți. Bucătarii profesioniști folosesc un truc pe care trebuie să îl cunoști și tu. Vinetele sunt la mare căutare vara, iar din ele se poate prepara delicioasa salată de vinete, dar se pot consuma și simple sau în combinație cu alte legume, carne sau brânzeturi.
Cum cureți rapid vinetele coapte, chiar dacă sunt încă fierbinți
Vinetele sunt legume preferate vara, atunci când au cel mai mult gust. Salata de vinete este preparatul cel mai iubit care se realizează cu aceste legume, însă trebuie să ții cont de câteva sfaturi dacă vrei să îți iasă perfect.
În primul rând, vinetele se aleg mari, bine coapte, iar un indiciu este culoarea: cu cât mai închise la culoare, cu atât mai bine. Vinetele pot fi coapte în cuptor, pe aragaz, la flacără sau pe focul de lemne. Dacă vrei însă să obții gustul autentic, este indicat să coci vinetele pe foc de lemne sau măcar pe aragaz, pentru a obține acel gust ușor afumat care completează salata de vinete.
Trebuie să mai știi că vinetele se coc întorcându-se rapid pe toate părțile, după care trebuie să lași în jur de cinci minute „să se odihnească”, înainte de te apuca să le cureți. Deși mulți sunt cei care recomandă curățarea rapidă a vinetelor sub un jet de apă, acest lucru este o mare greșeală, întrucât toată aroma lor se va pierde, la fel și gustul lor afumat.
De fapt, bucătarii profesioniști recomandă curățarea vinetelor cât sunt fierbinți, după o metodă foarte simplă. Ele se pun pe un tocător, se despică pe lung, iar cu ajutorul unei linguri se îndepărtează coaja și se scoate miezul.
După această operațiune, următorul pas este să presari puțină sare grunjoasă și să lași vinetele la scurs o oră. Abia apoi se toacă vinetele, grosier sau mărunt, după preferință, și se prepară salata.
Salata de vinete: ingrediente și preparare
Pentru a prepara salata, ai nevoie de ingrediente ca:
- 500 g vinete coapte și scurse
- 100 ml ulei
- sare, după gust
- 1 ceapă, opțional
Mai întâi se pun vinetele tocate într-un castron, se presară puțină sare și se amestecă viguros 2-3 minute până ce vinetele se albesc. Se poate face acest pas și cu ajutorul unui mixer. Se începe a turna uleiul în fir subțire și se continuă mixarea. Atunci când uleiul este încorporat, iar salata a crescut în volum, aceasta va deveni mai pufoasă și mai aerată, numai bună de consum. Dacă dorești, poți să îi adaugi și o ceapă tăiată mărunt.