Francis Collins, directorul Institutelor Naţionale de Sănătate, a discutat despre eforturile de dezvoltare și fabricare a unui vaccin împotriva COVID-19, mutațiile potențiale și ce înseamnă ele pentru imunitate și modul în care vor fi testate inoculările.
O abordare armonizată și colaborativă a testării clinice, extinderea și distribuirea vaccinurilor candidate pentru prevenirea COVID-19 este esențială, liderii științifici scriu într-o perspectivă publicată astăzi în Science. Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă, guvernul, industria și mediul academic au introdus o varietate de candidați la vaccin. Autorii remarcă faptul că va fi necesară mai mult de o abordare eficientă a vaccinului pentru a proteja cu succes comunitatea globală de SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Acestea descriu o abordare strategică a cercetării și dezvoltării care ar genera în paralel date esențiale pentru mai mulți candidați la vaccin.
„Așteptările mele sunt un pic optimiste, că nu aflăm că există doar unul dintre aceste vaccinuri care funcționează, ci mai degrabă două sau trei dintre ele trec prin încercări să vedem dacă sunt în siguranță și eficiente. Acestea vor avea caracteristici oarecum diferite ale locului în care funcționează cel mai bine, așa că este posibil să fie nevoie să facem o potrivire pentru care va fi vaccinul către o anumită populație.”, a declarat Francis Collins.
Perspectiva discută diverși candidați la vaccin și considerente cheie pentru dezvoltare, inclusiv caracteristicile diferitelor platforme de vaccin în ceea ce privește experiența comercială anterioară, scalabilitatea și tipurile de răspunsuri imune generate. De asemenea, subliniază faptul că niciun singur tip de vaccin sau platformă de vaccin nu poate răspunde nevoii globale, subliniind nevoia unei abordări strategice coordonate pentru dezvoltarea vaccinurilor.
Autorii subliniază că cercetătorii trebuie să învețe mai multe despre ceea ce constituie un răspuns imun protector durabil împotriva COVID-19. Ei examinează considerațiile pentru studiile privind eficacitatea vaccinului, explicând modul în care testele pentru mai multe vaccinuri candidate pot fi realizate în paralel pentru a genera date esențiale de siguranță și eficacitate și de a accelera licența și distribuirea vaccinurilor COVID-19. Autorii propun abordări specifice de armonizare a testării clinice a mai multor produse de vaccin, inclusiv folosirea proiectelor clinice comune, a obiectivelor clinice, a analizelor imunizate standardizate și a unei comisii comune de siguranță și monitorizare a datelor.
Collins, care a început să conducă NIH în 2009 sub președintele Barack Obama, a declarat că sunt suficienți bani pentru a produce rapid 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul toamnei și 300 de milioane înainte de ianuarie. Primii oameni care vor primi un vaccin vor fi probabil lucrătorii de sănătate de prim rang și cei cu afecțiuni cronice care îi pun în pericol mai mare de boală. Mai târziu, a spus Collins, guvernul Statelor Unite va trebui să crească producția pentru a răspunde cererii globale și să distribuie vaccinurile către țările în special afectate de virus.
În aprilie, NIH a lansat un parteneriat între agențiile de sănătate guvernamentale și 16 companii biofarmaceutice, cu scopul de a accelera dezvoltarea și producția. Cunoscută drept ACTIV sau Accelerarea intervențiilor terapeutice și a vaccinurilor Covid-19, eforturile grupului par să semene îndeaproape cu un program lansat de Casa Albă, denumit Operațiunea ”Warp Speed”. Detaliile programului ACTIV sunt prezentate într-o lucrare publicată luni în revista Science.
Autorii subliniază că dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 va necesita o cooperare fără precedent din partea guvernelor, instituțiilor academice, industriei și partenerilor filantropici la nivel mondial. Parteneriatul public-privat ACTIV (Accelerating COVID-19 Thepeutic Interventions and Vaccines), lansat de NIH, urmărește să faciliteze această colaborare cu discuții și colaborări cu privire la proiectarea procesului și la schimbul de date.
Protejarea întregii comunități globale de COVID-19 prin vaccinare va necesita o capacitate de producție semnificativă, potrivit autorilor. Ei subliniază necesitatea de a finanța infrastructura necesară pentru biomanufactură și notează posibile obstacole în eventuala livrare a vaccinurilor, inclusiv costurile, sistemele de distribuție și cerințele lanțului rece. Autorii concluzionează că este esențială colaborarea strategică între sectoarele publice și private pentru a accelera eficient dezvoltarea vaccinului COVID-19.